Cu ocazia unei vizite de stat in Armenia, presedintele Frantei Nicolas Sarkozy a cerut Turciei sa recunoasca responsabilitatea pe care a avut-o in "genocidul armean" din 1915, informeaza AFP. "Turcia, o tara mare, si-ar face o onoare revizuindu-si istoria, precum au facut alte tari din lume: Germania, Franta", a declarat Sarkozy in urma unei vizite efectuate impreuna cu omologul sau armean Serge Sarkissian la monumentul ridicat in memoria miilor de victime ale masacrului otoman.

Nicolas Sarkozy si Serge Sarkissian in timpul unei ceremonii la Monumentul genocidului armeanFoto: Reuters

"Genocidul armean este o realitate istorica pe care Franta a recunoscut-o. Negarea colectiva este mai rea decat negarea individuala. Suntem intotdeauna mai puternici atunci cand privim propria istorie, iar negationismul nu este acceptabil", a continuat presedintele francez.

Intrebat de presa in legatura cu necesitatea ca Franta sa adopte o lege menita sa incrimineze negarea genocidului armean, Sarkozy a raspuns: "Daca Turcia isi revizuieste istoria, se uita in propria fata, cu umbrele si luminile sale, recunosterea genocidului va fi suficienta. Daca Turcia nu va face asta, atunci, fara indoiala, va fi nevoie sa se mearga mai departe", a declarat presedintele francez.

In timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale in 2007, Sarkozy a reusit sa obtina sprijinul comunitatii armene din Franta, estimata la 500.000 persoane. S-a opus aderarii Turciei la Uniunea Europeana si le-a promis reprezentantilor comunitatii armene ca va sprijini ratificarea unei legi care sa incrimineze negarea genocidului din 1915, recunoscut prin lege de Franta in urma cu un deceniu.

Textul unei astfel de legi a fost adus in discutie in luna mai, insa nu a trecut in lipsa majoritatii in Senat. "Ori, odata devenit presedinte al Rebublicii, Nicolas Sarkozy a descoperit subtilul echilibru al realpolitik", scrie publicatia franceza Le Figaro. In acest context, vizita presedintelui in Armenia este vazuta ca o incercare de a repara relatiile intre cele doua tari.

Recunoasterea genocidului armean ramane un subiect sensibil pe arena internationala, intervenind frecvent in relatiile dintre Turcia si Franta, dar si intre cele dintre Turcia si tarile Uniunii Europene. Reamintim ca in martie 2010, Turcia si-a retras ambasadorii de la Washington si Stockholm, dupa ce legislatorii americani si suedezi au catalogat crimele turcilor impotriva armenilor din timpul Primului Razboi Mondial ca fiind genocid.

Relatia dintre Armenia si Turcia este, de asemenea, una dificila. In 2009, acestea au semnat o serie de acorduri istorice cu privire la normalizarea relatiilor dintre cele doua tari, relatii inghetate de aproape un secol din cauza chestiunii masacrului armean. Apropierea dintre cele doua state s-a lovit si continua sa se loveasca de rezistenta popoarelor din cele doua tari, dar si a diasporei armene, extrem de influenta in Franta si in Statele Unite.

Citeste si: