Politistii din New York s-au confruntat miercuri seara cu demonstrantii ce participa de aproape trei saptamani la actiunea "Occupy Wall Street", transmite Daily News, care precizeaza ca mai multe persoane au fost arestate dupa ce au incercat sa treaca peste gardurile de protectie aflate in jurul Bursei din Manhattan (NYSE). Mii de sindicalisti au luat parte la marsul de miercuri in Districtul Financiar din metropola americana.

Violente in SUAFoto: Agerpres

Daily News scrie ca demonstratia de miercuri a fost pasnica in cea mai mare parte. Imediat dupa caderea serii insa, circa 200 de manifestanti au incercat sa treaca peste gardurile de protectie aflate pe Wall Street si in jurul NYSE.

Martorii au declarat ca politistii au folosit gaze lacrimogene si au recurs la plase portocalii pentru a-i impiedica sa ajunga pe Wall Street. De asemenea, unii dintre demonstranti au fost loviti cu bastoane de cauciuc.

Atentie, imagini violente!

Confruntarile dintre manifestanti si fortele de ordine au contrastat insa cu "atmosfera de sarbatoare" ce a inconjurat demonstratia de miercuri, cea mai mare de la inceputul protestelor impotriva "lacomiei corporatiste".

Asa cum anuntasera saptamana trecuta, reprezentanti ai celor mai mari sindicate din metropola s-au alaturat protestatarilor ce denunta influenta banilor in politica americana si excesele clasei bogate, care reprezinta 1% din populatia SUA. "Noi suntem cei 99%. La fel esti si tu!", au strigat demonstrantii ce au marsaluit spre piata Foley Square, aflata in imediata apropiere a Primariei din New York.

Organizatorii au declarat ca numarul demonstrantilor de miercuri a fost intre 10.000 si 20.000 de persoane. La miting au luat parte cel putin 39 de sindicate si grupari liberale, intre care MoveOn.org, the Coalition for the Homeless, the United Federation Teachers, United Auto Workers, United Healthcare Workers si Public Employees Union DC37.

Bob Masters, lider al sindicatului Communications Workers of America, a declarat ca revolta spontana a americanilor este similara cu revolutiile care au avut loc in acest an in intreaga lume."Occupy Wall Street a exemplificat spiritul vremurilor noastre", a declarat el, in timp ce John Samuelsen, presedinte al sindicatului Transport Workers Union Local 100, a spus ca "este un mars istoric".

La randul sau, regizorul Michael Moore, care i-a vizitat recent pe demonstrantii din Zuccotti Park, a afirmat ca "bancherii umflati" sunt "responsabili pentru ruinarea vietii a milioane de oameni. Nu s-au multumit sa fie doar ingrozitori de bogati".

Daily News scrie ca participarea sindicalistilor la protestul din New York a ajutat la creionarea unui mesaj economic, spre deosebire de protestele anterioare "haotice", majoritatea din ele fara o tinta clara.

Reactionand la protestele celor din New York, unul dintre cei mai importanti lideri republicani, Herman Cain, a declarat ca manifestantii sunt "instrumente ale presedintelui Obama": "Daca nu aveti o slujba si nu sunteti bogati, dati vina doar pe voi insiva!".

Cain este CEO al companiei Godfather's Pizza, pe care el a creat-o.

In Washington, politicienii democrati si-au exprimat solidaritatea cu manifestantii. "Masele tacute nu mai sunt deloc tacute", a declarat John Larson (Connecticut), in timp ce Louise Slaughter (New York) a spus ca "timp de 30 de ani, clasa de mijloc a Americii a privit cum standardele sale de viata s-au erodat, in timp ce cei 1% bogati au strans averi care i-ar face pe baronii jafurilor sa roseasca".

Tot miercuri, studentii de la mai multe universitati din intreaga SUA au iesit de la cursuri, in semn de solidaritate cu demonstrantii anti-banci. De asemenea, demonstrantii continua sa protesteze si in fata Primariei din Los Angeles, pentru a cincea zi consecutiv, strigand sloganuri anti-corporatiste printre care: "Hei, hei, lacomia Wall Street trebuie sa dispara!" si "Oamenii uniti nu vor fi niciodata infranti!".

Demonstratie in Los Angeles:

Cateva zeci de manifestanti s-au instalat in Zuccotti Park din New York incepand din 17 septembrie. Actiunea "Ocupati Wall Street" a debutat in urma cu 20 zile in Districtul Financiar din metropla americana, organizatorii afirmand ca protestele lor impotriva influentei banilor in politica si a nedreptatilor sistemului financiar sunt modelate dupa valul de revolte din lumea araba.

Protestele au fost in majoritate pasnice.

In ultimele zile, vedete de la Hollywood, precum Michael Moore, Alec Baldwin si Susan Sarandon, s-au oprit sa discute cu manifestantii ce demonstreaza in Districtul Financiar din New York, in timp ce alte staruri si-au exprimat solidaritatea cu protestatarii.

Numarul celor care protesteaza variaza zilnic, insa un grup format din circa 200 de persoane ramane permanent la locul protestului. Ei dorm pe saltele, bat in tobe si folosesc laptopuri Mac pentru a strange aderenti. De cateva ori pe zi, ei marsaluiesc spre Wall Street strigand: "Asa arata democratia!".

Miscari similare de protest au fost organizate in Boston, Los Angeles, San Francisco, St. Louis, Kansas City si Chicago, in timp ce actiuni similare sunt planificate pentru Toronto, Vancouver, Montreal si Calgary.