Liderul transnistrean Igor Smirnov a catalogat drept contraproductiva o eventuala dezbatere a integritatii teritoriale a Moldovei, scrie RIA Novosti. „Credem ca ridicarea acestei chestiuni acum este un demers contraproductiv”, a spus Smirnov, in cadul unei intalniri cu ambasadorul SUA in Moldova, William Moser. In acelasi timp, el a asigurat ca partea transnitreana este dispusa la negocieri de reglementare a situatiei de pe Nistru.

Igor SmirnovFoto: Reuters

Dar, a precizat el, mai intai trebuie sa lucreze mediatorii acestui proces si observatorii Consfatuirii permanente in cadrul formatului de negocieri 5+2. „In acest cadru, Tiraspol intentioneaza sa analizeze tema garantiilor, pentru ca Moldova incalca in mod repetat intelegerile anterior stabilite. Suntem, de asemenea, dispusi sa analizam documentul privind incetarea operatiunilor militare, semnat la Moscova in 1992 si care, in ultimul timp, este pus la indoiala de noile autoritati moldovenesti”, a adaugat Smirnov.

La 22 septembrie, Vlad Filat, premierul Republicii Moldova, a anuntat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca in acea zi s-a convenit reluarea discutiilor oficiale in format 5+2 privind Transnistria, discutii stopate in 2006. Reamintim ca la Moscova a avut loc in cursul acelei zile o runda de consultari informale privind conflictul transnistrean, consultari la care s-a convenit reluarea oficiala a negocierilor sistate in 2006, in formatul Moldova, Rusia, Transnistria, Ucraina si OSCE, plus UE si SUA ca observatori.

La inceputul lunii septembrie, cu ocazia ceremoniilor organizate la 21 de ani de la autoproclamarea independentei, Smirnov declarase ca Transnistria apartine "lumii slavone", afirmand ca se opune planurilor de solutionare a crizei separatiste.

Transnistria si-a proclamat independenta in 1990, acuzand Republica Moldova ca intentiona unirea cu Romania. Doi ani mai tarziu, in regiunea separatista a avut loc un conflict militar. Pana acum, doar regiunile separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud au recunoscut independenta Transnistriei.