Premierul Turciei, Recept Tayyip Erdogan, a afirmat ca Israelul este o amenintare pentru regiune, deoarece detine bomba atomica.

Erdogan, citat de agentia de presa Anatolia in cadrul unei vizite pe care o efectueaza in Africa de Sud, s-a referit la capacitatile nucleare ale Israelului, care nu a confirmat sau negat vreodata detinerea bombei atomice.

"Eu consider astazi Israelul drept o amenintare pentru regiune deoarece dispune de bomba atomica", a spus Erdogan, denuntand din nou statul evreu pentru raidul militar efectuat asupra unui vapor turcesc care sustinea ca transporta ajutoare umanitare in Fasia Gaza, in mai 2010, si care a costat viata a noua cetateni turci, provocand o grava criza intre Turcia si Israel.

Erdogan, al carui Partid al Justitiei si Dezvoltarii (AKP) provine dintr-o miscare islamista, a acuzat de asemenea Israelul de practicarea "terorismului de stat" in Orientul Apropiat, in special in teritoriile palestiniene.

"Israelul pastreaza tacerea, nu spune niciodata 'detin arma atomica'", a continuat Erdogan, care a caracterizat drept "injuste" actiunile comunitatii internationale legate de programul nuclear iranian, fara o actiune similara in cazul Israelului.

Erdogan a facut aceste afirmatii intr-o sala unde a luat cuvantul dupa o interventie a unui diplomat israelian in Africa de Sud, care criticase miscarea islamista Hamas, care controleaza Fasia Gaza, pentru lansarea de rachete asupra teritoriului israelian.

Recep Erdogan a replicat ca Israelul a folosit o forta disproportionata si a recurs la bombe cu fosfor in timpul asaltului asupra Fasiei Gaza, in 2008-2009.

Turcia l-a expulzat pe ambasadorul Israelului, dupa ce aceasta tara a refuzat sa-si ceara scuze pentru acest incident, si a decis sa inghete toate contractele de aparare cu Tel Avivul.