​Arabia Saudita a acuzat marti o putere straina, fara sa o numeasca, pentru declansarea revoltelor in regiunea sa de est, bogata in petrol, transmite Reuters. Cel putin 14 persoane au fost ranite in urma tulburarilor din regiune, unde se afla o importanta populatie siita.

"O putere straina incearca sa submineze securitatea nationala prin incitarea razmeritei in orasul al-Qatif", a declarat Ministerul de Interne, citat de televiziunea nationala.

Reuters scrie ca referirea la o putere straina ce se amesteca intr-o zona siita se refera, de obicei, la Iran, rivalul siit al Arabiei Saudite.

Potrivit guvernului, 11 dintre cei raniti sunt politisti, iar trei civili.

La inceputul acestui an, mii de siiti au protestat in Provincia de Est a tarii, cerand eliberarea prizonierilor siiti retinuti fara motiv, crearea unei monarhii constitutionale, drepturi si reforme. In Arabia Saudita demonstratiile, protestele si grevele sunt ilegale, pentru ca sunt considerate impotriva legii Sharia si a valorilor traditionale.

La sfarsitul lunii februarie, Regele Abdullah a anuntat o serie de masuri radicale, menite sa reduca dificultatile economice. Pe fondul protestelor din lumea araba, Abdullah a promis mai multe beneficii pentru cetatenii sai, inclusiv o marire salariala de 15 procente pentru angajatii statului si 35 miliarde dolari in beneficii pentru cetatenii sauditi.

Siitii, care sunt in principal concentrati in partea de est a tarii, reprezinta aproximativ 10% din populatia saudita, care este majoritar sunnita.

Prin orasul al- Qatif trec importante conducte petroliere inspre portul petrolier Ras Tanura - cel mai mare din lume, cu o capacitate de 5 milioane de barili pe zi.