Proiecte economice si umanitare considerate vitale pentru constructia pacii din Orientul Mijlociu sunt puse in pericol de inghetarea unui ajutor de 200 milioane de dolari acordat de S.U.A. Autoritatii Palestiniene. Diplomati palestinieni si vestici sustin ca suspendarea ajutorului se datoreaza presiunilor facute de membri ai Congresului american ce se opun recunoasterii Palestinei ca stat de catre Natiunile Unite, titreaza Reuters.

Membru al comunitatii palestinieneFoto: Reuters

"Unele parti ale Congresului s-au pus nu doar impotriva intereselor poporului palestinian, dar si impotriva tuturor posibilitatilor ca un popor sub ocupatie sa poata creste", a declarat ministrul economiei al Autoritatii Palestiniene, Hassan Abu Libda. "Ma astept ca decizia sa fie perceputa negativ de opinia publica palestiniana si sa influenteze intreaga credibilitate a Statelor Unite", a adugat acesta.

Suspendarea ajutorului financiar este perceput ca un amestec al politicii in eforturile practice de a construi pacea cu Israel si a stabili un stat palestinian. "Vorbim despre aproximativ 200 de milioane de dolari impartiti intre proiecte de pe sectorul privat, proiecte ce au de a face cu reteaua de apa, cu infrastructura", a explicat Hassan Abu Libda.

In urma unei intalniri, cabinetul Autoritatii Palestiniene a emis o declaratie oficiala in care si-a "exprimat speranta ca Congresul american va reconsidera inghetarea ajutorului alocat Autoritatii Nationale Palestiniene".

Presedintele SUA, Barack Obama, si-a declarat sprijinul incercand sa obtina deblocarea fondurilor. Acesta a avertizat insa autoritatile palestiniene ca recunoasterea Palestinei ca stat prin vot ONU nu poate substitui negocierea unui tratat de pace cu Israel.

In septembrie, presedintele palestinian Mahmoud Abbas a inaintat o cerere oficiala in Consiliul de Securitate a O.N.U. pentru recunoasterea statului Palestina, ignorand amenintarea SUA de a-si folosi dreptul de veto in cazul in care masura va fi supusa votului. Palestinienii au vazut declaratia presedintelui american drept o dovada ca guvernul american nu este "un mediator onest" in eforturile diplomatice de a rezolva conflictul din Orientul Mijlociu.