​Rusia si SUA intreprind ultimele tentative de a gasi un compromis in problema sistemului de aparare aeriana, care a ingreunat considerabil dialogul bilateral. Kommersant a aflat ca SUA au propus Rusiei semnarea unui acord de colaborare in domeniul tehnologiilor defensive, precum si crearea a doua centre, unul care sa analizeze datele vizand sistemele de rachete ale unor terte tari si celalalt care sa adopte decizii comune privind cele mai adecvate riposte in cazul unui pericol real de atac. Moscova priveste insa sceptic noua oferta.

„Nu exista sanse de a ajunge la o intelegere", au declarat sursele Kommersant. „Noi am propus unificarea potentialelor si infiintarea unui scut comun. Iar ei ne propun un schimb de informatii. Nu putem accepta asa ceva. Acum fie vom crea propriul nostru scut, fie vom dezvolta potentialul nostru nuclear”, au precizat respectivele surse.

Cu toate acestea, negociatorii rusi afirma ca vor continua discutiile pana in ultimul moment. „Dialogul cu SUA in privinta scutului s-a ciocnit de o serie intreaga de elemente, care cu greu pot conduce la un numitor comun”, a explicat viceministrul rus de externe, Serghei Riabov.

El a confirmat primirea de catre Rusia a propunerii americane. „Aspectele legate de colaborarea cu SUA sunt analizate inclusiv atata la Ministerul de externe, cat si la departamentele de aparare. Dar o colaborare fara fundament este imosibila”, a comentat oficialul, precizand ca pentru o cooperare eficienta este nevoie de garantii juridice de neindreptare a scutului american impotriva fortelor strategice nucleare rusesti si pe care partea americana nu este dispusa sa ni le ofere.

In ceea ce priveste acordul de colaborare in domeniul tehnologiilor defensive, „un posibil acord se discuta deja, dar pana la faza finala mai este cale lunga. Oricum, textul nu va fi finalizat pana la summitul APEC din 12-13 noiembrie, cand este prevazuta o intalnire la nivel inalt ruso-americana. Un final tot va exista, la un moment dat. Fie americanii ne vor da garantii convingatoare si pe termen lung ca scutul nu va viza fortele noastre strategice, fie ne vor spune raspicat ca nu trebuie sa mai asteptam obtinerea unor astfel de garantii. Deocamdata auzim numai asigurari si batai pe umar, cum ca, baieti, nu suntem impotriva voastra. Mai trebuie adaugat: baieti, asta e pentru voi”.