Mai multi fosti membri marcanti ai partidului extremist ungar Jobbik au anuntat intr-o conferinta de presa lansarea oficiala a unei noi factiuni, relateaza politics.hu.

"Miscarea Ungara Phoenix" (MFM) a fost initial infiintata in aprilie, dar a fost inregistrata in instanta abia pe 15 septembrie.

Presedintele MFM, Tibor Jozsef Biber, care a fost vicepresedinte al Jobbik pana in 2008, a declarat presei ca noul partid va oferi o alternativa pentru electoratul dezamagit de Jobbik, despre care spune ca a fost "erodat" din interior.

Desi, in august, Biber critica Jobbik pentru ca s-a concentrat in mod excesiv pe chestiunile legate de minoritatea roma din Ungaria - spunand ca acest lucru ar putea duce la un "razboi civil" - noul partid pare sa faca de asemenea din problema tiganilor o importanta prioritate, acesta fiind unul dintre cele mai proeminente puncte din declaratia de infiintare a formatiunii.

In cadrul conferintei de presa, Biber a spus ca niciunul dintre guvernele Ungariei formate dupa schimbarea sistemului politic nu a reusit sa rezolve serioasa problema a "infractiunii etnice" - despre care spune ca ar putea fi numita "infractiunea tiganeasca", si care i-a afectat cel mai mult pe cei care traiesc in mediul rural.

Presedintele noii formatiuni a mai spus ca, inainte ca problemele populatiei rome sa poata fi rezolvate, numarul exact al acesteia trebuie sa fie cunoscut. Vicepresedintele partidului, Anna Szoor, a adaugat ca este in interesul populatiei rome sa-si "recunoasca" etnia in recensamantul national lansat in aceste zile, in caz contrar cercetatorii vor fi nevoiti din nou sa lucreze cu date statistice eronate.