Canadianul Ralph Steinman, recompensat luni, alaturi de alti doi cercetatori, cu premiul Nobel pentru Medicina 2011, a decedat in urma cu trei zile din cauza unui cancer la pancreas, a anuntat universitatea americana unde lucra omul de stiinta, relateaza AFP.

Ralph SteinmanFoto: Agerpres/AP

"Dl. Steinman a decedat in 30 septembrie", a precizat Universitatea Rockefeller, intr-un comunicat, adaugand ca cercetatorul, in varsta de 68 de ani, suferea de cancer la pancreas de patru ani.

Universitatea a subliniat ca Ralph Steinman, specialist in biologie celulara, si-a prelungit viata gratie propriilor sale cercetari.

"Universitatea Rockefeller se bucura de faptul ca fundatia Nobel a recunoscut meritele lui Ralph Steinman in descoperirile privind raspunsul sistemului imunitar", declara presedintele universitatii, Marc Tessier-Lavigne, intr-un comunicat.

"Dar aceasta veste buna este umbrita de stirea venita in aceasta dimineata de la familia lui Ralph, potrivit careia a decedat cu cateva zile in urma, dupa o lunga batalie impotriva cancerului", adauga acesta.

"Suntem miscati de faptul ca numerosii ani de munca ai tatalui nostru sunt recunoscuti printr-un premiu Nobel", a spus si fiica acestuia, Alexis Steinman.

"Cercetarile lui Ralph Steinman au stabilit fundamentele pentru numeroase descoperiri in domeniile de importanta critica pe care le constituie imunologia, conducand la noi abrodari inovatoare pentru tratarea cancerului, a maladiilor infectioase si a tulburarilor sistemului imunitar", adauga Marc Tessier-Lavigne.

Steinman s-a nascut in 1943 la Montreal. Si-a obtinut doctoratul in medicina la Harvard Medical School of Boston (Statele Unite) in 1968 si a fost profesor de imunologie la Universitatea Rockfeller din New York.

UPDATE Comitetul Nobel isi mentine decizia

Comitetul care a decernat luni premiul Nobel pentru Medicina a precizat ca nu stia faptul ca Ralph Steinman decedase in urma cu trei zile si a decis sa-si mentina decizia, in ciuda unei reguli care interzice atribuirea premiului cu titlu postum.

"Tocmai am am aflat noutatea. Nu putem decat sa regretam ca nu exista bucuria" primirii premiului, a spus secretarul comitetului Nobel de la institutul Karolinska, Göran Hansson.

El a precizat ca acest deces nu pune sub semnul intrebarii atribuirea premiului Nobel.