Premierul britanic David Cameron a respins duminica ideea organizarii unui referendum pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, afirmand ca acesta ar fi "raspunsul gresit pentru britanici", relateaza The Guardian.

Reactia sa vine dupa ce presedintele comisiei parlamentare britanice pentru Economie, Natascha Engel, de la laburisti, a afirmat ca exista "o majoritate clara a parlamentarilor care doresc sa dezbata" organizarea unui referendum privind mentinerea sau nu a Marii Britanii in UE.

"Trebuie sa raspundem acestei asteptari", declarase aceasta, intr-un interviu acordat Daily Mail.

Potrivit sursei citate, dezbaterea ar urma sa aiba loc inainte de Craciun. Daca aceasta dezbatere va avea loc in Parlament, este improbabil sa se incheie cu un vot in favoarea referendumului, in conditiile in care Partidul Conservator al lui Cameron si aliatii sai liberal-democrati, pro-europeni, dispun de o majoritate absoluta.

"Nu cred ca ar trebui organizat un astfel de vot. Nu doresc ca Marea Britanie sa paraseasca UE. Cred ca este raspunsul gresit pentru britanici", a reactionat premierul David Cameron, intr-un interviu acordat BBC, in prima zi a conferintei anuale a partidului pe care il conduce.

"Ceea ce majoritatea oamenilor doreste in aceasta tara nu este plecarea din UE, ci reformarea UE pentru a fi siguri ca balanta de puteri intre o tara precum Marea Britanie si Europa e mai buna", in conditiile in care regatul a incredintat "prea multe puteri Europei", scrie AFP.

In opinia sa, criza din Zona Euro este "o amenintare pentru economia mondiala", dar disparitia acesteia ar fi "foarte rea" pentru regat avand in vedere, a reamintit David Cameron, ca 40% din exporturile Marii Britanii merg catre tarile membre ale Zonei Euro.