Israelul este "din ce in ce mai izolat" in Orientul Mijlociu din cauza Primaverii Arabe si este "realmente important sa facem tot ce este posibil pentru a-l ajuta sa restabileasca relatiile cu tari precum Turcia sau Egiptul", a indicat duminica secretarul american al Apararii, Leon Panetta, citat de AFP.

Panetta s-a declarat increzator in faptul ca Israelul si-a pastrat superioritatea militara in regiune.

"Dar chestiunea care se pune este de a sti daca este suficient sa mentii un avantaj militar, in conditiile in care esti in curs de a fi izolat pe arena diplomatica", a adaugat Panetta, intr-o discutie cu ziaristii, la bordul avionului care il conducea in Israel, in cadrul turneului pe care il efectueaza in Orientul Mijlociu.

"In acest moment extraordinar din Orientul Mijlociu, nu este bine pentru Israel sa fie din ce in ce mai izolat. Si asta este pe punctul de a se produce", a precizat el.

Panetta va intalni lideri israelieni si palestinieni, luni, inainte de a se deplasa in Egipt si ulterior la o reuniune a NATO, la Bruxelles.

"Cred ca, pentru securitatea acestei regiuni, este realmente important sa facem tot ce este posibil pentru a-l ajuta sa restabileasca relatiile cu tari precum Turcia sau Egiptul", a adaugat el.

Panetta a mentionat ca nu va efectua presiuni asupra liderilor israelieni si palestinieni pentru a reveni la masa negocierilor. "Mesajul meu principal pentru cele doua parti este: nu pierdeti nimic reluand negocierile".

Secretarul american al Apararii se va intalni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, cu ministrul Apararii Ehud Barak, precum si cu presedintele palestinian Mahmoud Abbas, la cateva zile dupa prezentarea cererii de aderare la ONU a unui stat palestinian.