Relatiile dintre Rusia si China in materie de armament si energie sunt in curs de a se intoarce in favoarea Beijingului, care si-a redus foarte mult dependenta fata de Moscova, potrivit unui raport publicat luni de SIPRI si citat de AFP.

"Cu un recul al dependentei sale de exporturile rusesti de armament si un numar crescut de furnizori alternativi de energie, China a preluat initiativa in aceste relatii" cu Rusia, afirma Institutul International de Cercetari pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).

In materie de armament, China s-a eliberat semnificativ de influenta Moscovei. Daca peste 90% din armele conventionale importate de Beijing in anii care au urmat caderii URSS, in 1991, proveneau din Rusia, importurile chinezesti au cazut in 2007 la jumatate din volumul anului precedent si au continuat sa scada in 2009 si 2010, potrivit SIPRI.

De asemenea, cota Chinei, care detinea o pondere de pana la 40% din exporturile de armamente conventionale rusesti, a cazut la 10% in 2010.

Astazi, China "este interesata inainte de toate de achizitionarea de tehnologie pentru a-si dezvolta propria sa industrie de armament", apreciaza SIPRI, care noteaza ca industria chineza de armament este din ce in ca mai "capabila sa raspunda cererilor interne si de export".

Or, Rusia refuza sa vanda Chinei tehnologia si armele sale cele mai avansate "de teama de a nu fi copiate", iar Beijingul a devenit "un concurent pe piata internationala a armelor", subliniaza unul dintre autorii raportului, Paul Holtom, care conduce departamentul Transferuri de arme la SIPRI.

Iar acest raport de concurenta va continua sa creasca, apreciaza acesta.

In ceea ce priveste energia, China a devenit in 2010 primul consumator mondial, dar si-a "diversificat strategic" furnizorii, in conditiile in care are o frontiera comuna de 4.000 de kilometri cu Rusia, primul producator mondial de petrol si al doilea de gaze naturale.

"In comparatie cu acum cinci ani, partea petrolului rusesc in importurile petroliere totale ale Chinei a scazut", subliniaza SIPRI.

Arabia Saudita a devenit astazi primul furnizor de petrol al Chinei, devansand Angola, Iranul si Omanul.

In ceea ce priveste gazele naturale, Beijingul a gasit noi furnizori in Asia Centrala, "slabind serios" pozitia Rusiei, potrivit studiului.

In fine, Statele Unite complica si mai mult relatiile ruso-chineze.

China si Rusia impartasesc vederi comune asupra unui numar important de subiecte internationale, fiind adesea in opozitie cu Statele Unite.

Dar fiecare dintre aceste tari intretine relatii bilaterale "primordiale" cu SUA, spune SIPRI.

Atat la Moscova cat si la Beijing, fiecare il considera pe celalalt "amenintarea strategica ultima pe termen lung", precizeaza Institutul.

"Inainte de orice, cele doua tari abordeaza relatiile bilaterale de maniera pragmatica. Atunci cand interesele lor converg, Beijingul si Moscova colaboreaza. Dar atunci cand interesele sunt divergente, parteneriatul strategic nu mai semnifica mare lucru", spune un alt autor al raportului, Linda Jakobson, care lucreaza la Institutul Lowy pentru politica internationala, din Sydney (Australia).

Potrivit acesteia, "nu exista o veritabila incredere politica" intre China si Rusia.

Creat in 1966, SIPRI este un institut international independent, finantat in proportie de 50% de statul suedez. Este specializat in conflicte, armament, controlul armelor si dezarmare.