Sute de persoane din Bulgaria s-au alaturat unei manifestatii organizate impotriva paradei tiganilor, ce a fost programata sambata in mai multe orase din tara, relateaza Novinite.com.

Protestatarii s-au adunat in fata Palatului National de Cultura din centrul Sofiei si au pornit apoi in mars pe bulevardul Vitosha din capitala bulgara, potrivit postului de radio Darik.

Organizatorii "contra-paradei" au facut apel la un protest pasnic, fara participanti beti sau sloganuri rasiste.

Tensiunile interetnice in Bulgaria au izbucnit dupa uciderea, la 23 septembrie, a tanarului bulgar Angel Petrov, de 19 ani, care a fost lovit intentionat de o masina condusa, potrivit martorilor, de o ruda a unui cunoscut sef de clan tiganesc din localitatea Katunitsa, Kiril Rashkov, supranumit "Tarul Kiro".

Incidentul a declansat furie in randul bulgarilor, violentele escaladand weekendul trecut cand mai multe proprietati ale lui Rashkov au fost incendiate de localnici.

De luni si pana joi seara, proteste impotriva tiganilor au avut loc in mai multe orase mari ale Bulgariei, inclusiv in capitala Sofia. Aproape 350 de persoane au fost arestate in urma raidurilor politiei, pentru incitare la ura etnica.

Autoritatile bulgare au anuntat ca i-au inghetat conturile si proprietatile lui Kiril Rashkov, el fiind anchetat pentru evaziune fiscala. Miercuri, "Tarul Kiro" a fost arestat, iar tribunalul regional din orasul Asenovgrad a decis, vineri, mentinerea acestuia dupa gratii.