Mii de manifestanti au marsaluit, vineri seara, pana in fata cartierului general al Politiei din New York (NYPD), unde au strigat "Puneti capat razboiului!" si "Taxati-i pe bogati!", transmite NBC NewYork, care precizeaza ca marsul a avut loc la doua saptamani dupa inceputul actiunii "Ocupati Wall Street", ce critica influenta banilor in politica americana si denunta nedreptatile sistemului financiar. In acelasi timp, un grup de actiune, OccupyDC, incearca sa caute sustinere pentru ocuparea pietei McPherson, in centrul capitalei Washington, sambata dimineata, potrivit HuffingtonPost.

Occupy Wall StreetFoto: Reuters

NBC a relatat ca marsul din New York a inceput la ora 17:30, din parcul Zuccotti, si s-a desfasurat pana in fata cartierului general al NYPD. Ajunsi in fata sediului politiei, manifestantii au strigat sloganuri impotriva razboaielor si au solicitat taxarea bogatilor. Ei au cerut, de asemenea, punerea sub acuzare a unui ofiter de politie, acuzat ca sambata trecuta a folosit gaze lacrimogene impotriva demonstrantiilor ce critica sistemul bancar american.

Sute de manifestanti s-au asezat in fata sediului NYPD. NBC precizeaza ca nu exista informatii privind posibile arestari.

In acest context, primarul Michael Bloomberg, care recent a avertizat in legatura cu aparitia unor miscari sociale determinate de rata ridicata a somajului, a spus vineri ca manifestantii au dreptul sa protesteze, insa municipalitatea are resposabilitatea sa mentina orasul curat si sa se asigure ca oamenii pot circula in Districtul Financiar.

Bloomberg a sugerat ca cei mai multi dintre angajati de pe Wall Street ce sunt vizati de proteste "castiga 40.000-50.000 de dolari pe an si se lupta pentru a o scoate la capat".

Protest in fata NYPD

Protest in fata NYPD

Foto: Reuters

In acelasi timp, HuffingtonPost a anuntat ca un grup de actiune, OccupyDC, incearca sa caute sustinere pentru ocuparea pietei McPherson, in centrul capitalei Washington, sambata dimineata.

Membrii grupului au recurs la retele de socializare media pentru a castiga aderenti. "Tinand cont de ceea ce s-a intamplat pe Wall Street, cred ca o multime de oameni vor sa actioneze - chiar mai mult decat inainte", a spus unul dintre organizatorii actiunii OccupyDC.

Prima adunare a gruparii OccupyDC va avera loc sambata, fiind insiprata de actiunile similare desfasurate pana in prezent in New York, Los Angeles, Boston sau San Francisco.

O actiune similara, intitulata October 2011/Stop the Machine, va avea loc la 6 octombrie in capitala federala americana, cand se asteapta sa participe mii de persoane.

Cateva zeci de manifestanti s-au instalat in Zuccotti Park incepand din 17 septembrie. Actiunea "Ocupati Wall Street" a debutat in urma cu 14 zile la New York, in Districtul Financiar, organizatorii afirmand ca protestele lor impotriva influentei banilor in politica americana si a nedreptatilor sistemului financiar sunt modelate dupa valul de revolte din lumea araba. Sambata trecuta, peste 80 de manifestanti au fost arestati de politistii din New York.