Seful guvernului italian, Silvio Berlusconi, a sarbatorit joi 75 de ani discret, intr-un context delicat, cu o cadere fara precedent a cotei sale de popularitate, noi anchete judiciare si tensiuni in sanul guvernului pe care il conduce, relateaza AFP.

Miercuri seara, Il Cavaliere le marturisise deputatilor din majoritate ca "nu are nimic de sarbatorit", adaugand ca magistratii ii "pregatesc un frumos cadou", aluzie la noile anchete.

Potrivit participantilor la mica petrecere organizata de deputata Alessandra Mussolini, nepoata fostului dictator, Berlusconi ar fi spus ca judecatorii vor sa-si termine viata ca mentorul sau politic, Bettino Craxi, fostul lider socialist mort in exil, in Tunisia, in conditiile in care era vizat de mai multe proceduri judiciare.

Berlusconi este in prezent anchetat in trei dosare si un al patrulea este instrumentat, in urma relatiilor sale cu un antreprenor din Bari care i-ar fi furnizat prostituate in speranta de a obtine contracte cu societati publice.

Intre altele, el risca un proces pentru publicarea de catre cotidianul controlat de familia sa, Il Giornale, in 2007, a unor ascultari telefonice cu caracter secret.

Palatul Chigi, sediul guvernului, a dezmintit cuvintele atribuite lui Berlusconi, dar majoritatea comentatorilor au subliniat climatul apasator al aniversarii primului ministru.

In plus, au aparut si tensiuni in guvern, legate de ministrul cheie al economiei Giulio Tremonti.

Aniversarea este umbrita si de prabusirea cotei de popularitate a lui Il Cavaliere la cel mai mic nivel inregistrat vreodata (24% in septembrie, fata de recordul de 62% din octombrie 2008).

Interogat miercuri seara de Canale 5, Berlusconi afirmase ca si-ar fi dorit drept cadou de ziua lui ca, "intr-un moment atat de dificil pentru Occident, Europa si Italia, sa lasam de-o parte divergentele si toata lumea sa munceasca pentru a relansa si a scoate Italia din criza actuala".

Aniversarea sa a fost celebrata si de televiziunea britanica BBC, care a pregatit un set de intrebari adresat celor mai celebri oameni din lume (http://www.bbc.co.uk/news/magazine-15095153).