Mai multe grupari rusesti de crima organizata, impreuna cu asociati din China, vand medicamente false si neautorizate pe internet, in urma carora obtin venituri de miliarde de dolari, punand in pericol viata a mii de oameni, au precizat joi politia si autoritatile medicale din Marea Britanie, citate de Reuters.

Acestia vand produsele pe site-uri farmaceutice care par legitime, administrate din Rusia cu infrastructura IT dirijata prin China pentru a evita sa fie descoperita.

Peste 2,5 milioane de doze de medicamente contrafacute au fost confiscate in 79 de tari, in cadrul unei operatiuni numite "Pangea", care a constat in raiduri pe parcursul a 7 zile coordonate de Interpol.

"Fiecare din aceasta doza ar putea face rau", a declarat un oficial de la agentia de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie.

Medicamentele confiscate includ tratamente pentru epilepsie, astm, acnee, narcolepsie, disfunctii erectile, cancer de san si pentru slabit.

Regulatorii britanici s-au aratat ingrijorati in special de cresterea numarului de site-uri si bloguri ce vizeaza studentii care incearca sa invete cat mai mult in timpul noptii, care vand produse pentru intensificarea capacitatii de atentie precum modafinil, un drog prescris pentru tulburari de somn.

Medicamentul, comercializat ca "Provigil" de producatorul sau american Cephalon, a fost autorizat in Europa pentru cei care lucreaza noaptea, insa regulatorii au restrictionat administrarea sa din cauza posibilielor efecte adverse precum depresia sau tendinte suicidare. "Trebuie sa anuntam universitatile", a declarat oficialul.

Guvernele incearca sa opreasca fenomenul de crestere a vanzarilor de medicamente ilegale. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca jumatate din toate medicamentele cumparate de pe internet de pe site-uri care nu dau adresa fizica sunt contrafacute.

Detectivii au identificat 500 de site-uri ilicite cu domeniul ".uk". "Majoritatea site-urile sunt fie administrate, gazduite fie facilitate de rusi sau chinezi", a declarat seful untiatii de e-crime de la Scotland Yard.