Casa Alba neaga informatiile potrivit carora Iranul va trimite nave de razboi in apele teritoriale americane, dupa ce un comandant iranian a declarat ca tara sa intentioneaza sa aiba o "prezenta puternica" in apropierea granitei cu SUA, informeaza CNN.

"Noi nu luam in serios aceste informatii, dat fiind faptul ca acestea nu reflecta deloc capacitatile maritime ale Iranului", a declarat, in replica, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney.

Purtatorul de cuvant al Pentagonului, George Little, sustine, de asemenea, ca Iranul are dreptul de a trimite vase in apele internationale, insa "daca pot sa-si exercite puterea navala dincolo de regiune ramane sub semnul intrebarii". Little a adaugat ca "ceea ce se spune si ceea ce se face sunt doua lucruri complet diferite".

Richard Herrmann, director al Centrului pentru Studii de Securitate Internationala Mershon, considera ca marina Iranului este prea mica si dispune de un buget infim pentru a ramane in largul coastelor SUA pentru mult timp. El a declarat ca Iranul nu dispune de nave de lupta sau de portavioane si, cel mai probabil, actiunea de patrulare ar fi prea costisitoare pentru guvernul iranian.

"Iranul ar avea nevoie de un loc de aprovizionare, de alimentare cu combustibil si de stocuri de mancare si apa pentru echipaje. Nu si-ar permite, doar daca ar primi ajutor", a spus Herrmann. El a adaugat ca Iranul ar putea primi ajutor de undeva din America de Sud, poate chiar din Venezuela, care este aliata Iranului atunci cand vine vorba de Statele Unite.

Herrmann a avertizat ca navele iraniene care se deplaseaza in apropierea coastelor americane nu reprezinta o amenintare, insa Iranul este capabil sa faca rau Statelor Unite. Iranul ar putea ataca navele americane in Stramtoarea Ormuz, o cale navigabila intre Golful Oman si Golful Persic, pe coasta de sud a Iranului. Astfel de atacuri ar putea perturba piata petrolului si speria turistii americani, a mai spus Herrmann.