​Garzile de corp ale premierului turc Recep Tayyip Erdogan au fost implicate intr-o altercatie cu agentii de securitate de la sediul Natiunilor Unite de la New York, in timpul lucrarilor celei de-a 66-a Adunari Generale a organizatiei mondiale, transmite Hurriyet Daily News. Potrivit informatilor, bataia a avut loc vinerea trecuta, in timp ce seful Executivului de la Ankara se afla in cladirea din metropola americana.

Incident la ONUFoto: Captura YouTube

Mai multi ofriciali au declarat, sub protectia anonimatului, ca premierul Erdogan a intarziat in sala unde presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, isi tinea discursul in care solicita recunoasterea ca stat membru cu drepturi depline pentru Palestina. Garzile sale de corp au incercat sa-l conduca in sala printr-o usa care nu era accesibila delegatilor, moment in care agentii de securitate ai ONU au intervenit.

Altercatia de pe hol, descrisa ca "serioasa", a durat cateva minute si s-a extins, pe scari, la un alt etaj.

Unul dintre ofiterii de securitate de la ONU a fost spitalizat, dupa ce s-a lovit la coaste, iar o agenta a fost aruncata violent la podea de garzile turce.

Surse citate de New York Post au afirmat ca garzile de corp ale delegatiei turce au fost extrem de agresive: "S-au comportat ca niste batausi. Agentii ONU n-au voie sa foloseasca forta, iar personalul turc are imunitate diplomatica". Publicatia scrie ca in incident au fost implicati agentii turci care-l pazeau pe seful diplomatiei de la Ankara, Ahmet Davutoglu.

In urma confruntarii, paza complexului ONU a emis o alerta de securitate, care a determinat diplomatii prezenti pe holuri sa paraseasca sediul Natiunilor Unite pana ce situatia a revenit sub control.

Surse citate de Hurriyet au declarat ca, initial, noua agenti de paza ONU au fost suspendati din functii, insa, in urma unui protest, au fost rechemati la munca. Ei sunt insa anchetati in acest moment. Nu se stie daca garzile premierului turc au fost sau nu sanctionate in urma incidentului.

Publicatia scrie ca nu se cunoaste exact motivul pentru care cele doua tabere s-au luat la bataie. Purtatorul de cuvant al secretarului general al ONU, Martin Nesirky, a vorbit despre "neintelegeri nefericite". El nu a confirmat informatia potrivit careia Ban Ki-moon si-a cerut scuze fata de Erdogan, spunand doar ca cei doi s-au intalnit.

Agentii de securitate ai ONU nu au confirmat incidentul. Delegatia turca a refuzat sa ofere detalii.

Atentie, imagini violente!