O femeie din Japonia a cautat timp de cinci luni cadavrul fiicei sale in varsta de 12 ani, disparuta dupa ce scoala in care invata a fost lovita de valul tsunami de la 11 martie 2011, transmite Telegraph. Naomi Hiratsuka (37 de ani) a absolvit inclusiv un curs de folosire a excavatoarelor pentru a putea cauta in gramada de moloz de la scoala elementara Okawa, unde a invatat fetita ei, Koharu.

Rugaciuni pentru elevii de la OkawaFoto: Reuters

Hiratsuka a cautat timp de cinci luni cadavrul fetei. Acesta a fost descoperit langa o mica localitate pescaresca, la 9 august. Analizele de laborator au confirmat faptul ca ramasitele gasite sunt ale lui Koharu, fetita ei de 12 ani.

Dupa ce analizele au confirmat ca e vorba de Koharu, Hiratsuka a promis ca isi va continua cautarile pentru a descoperi cadavrele altor patru elevi de la Okawa, aflati inca pe lista persoanelor disparute.

"Voi continua sa fac tot ce pot pentru a gasi si alti copii disparuti", a declarat Hiratsuka citata de publicatia Mainichi.

Telegraph scrie ca scoala unde invata Koharu a fost scena uneia dintre cele mai mari tragedii petrecute la 11 martie, cand un cutremur de 9 grade a lovit in apropiere de coastele Japoniei.

Profesorii din scoala aflata in apropiere de raul Kitakami i-au strans pe copii pe terenul de sport, imediat dupa ce a sunat alerta de tsunami. Dar o cearta intre doi profesori a intarziat plecarea copiilor: unul dintre invatatori a sustinut ca micutii trebuie sa mearga pe un teren mai inalt, in apropiere de podul de peste rau, in timp ce altul a spus ca elevii trebuie sa urce dealul impadurit aflat in spatele scolii.

Intarzierea s-a dovedit fatala: cei 108 copii au luat-o la fuga spre pod, insa au fost acoperiti de valul tsunami.

Koharu si alti 69 de elevi au murit, in timp ce patru copii sunt inca disparuti.

Zece profesori au fost si ei ucisi in tragedie, iar invatatorul care le-a cerut copiilor sa urce pe deal a supravietuit in mod miraculos. El s-a sinucis la cateva zile dupa 11 martie.

Naomi Hiratsuka si sotul ei, impreuna cu zeci de parinti, au cautat prin moloz cadavrele copiilor. Femeia a absolvit inclusiv un curs pentru manevrarea excavatoarelor si a folosit un utilaj imprumutat de la autoritatile din Ishinomaki penhtru a cauta ramasitele fetitei.

La 11 septembrie, autoritatile japoneze au pus capat oficial operatiunilor de cautare, iar politistii s-au retras complet din zona.