Agentia rusa de spionaj duce in prezent o campanie de proportii ce vizeaza diplomatii americani si britanici aflati la post in Federatia Rusa, transmite The Guardian, citand fragmente din volumul "Mafia State", scris de fostul corespondent al ziarului la Moscova, Luke Harding. Potrivit acestuia, FSB foloseste tehnici psihologice dezvoltate de KGB pentru a intimida si demoraliza personalul diplomatic, dar si activisti si ziaristi. Printre altele, agentii FSB intra in casele diplomatilor si le muta obiectele dintr-un loc in altul, le deschid geamurile si declanseaza alarmele de securitate.

Sediul FSB de la MoscovaFoto: Agerpres

Harding afirma ca operatiunile sub acoperire ale agentilor FSB vizeaza in special diplomatii britanici si americani, dar si alte tinte.

Spionii rusi intra in casele private ale diplomatilor occidentali (metoda descrisa de Departamentul de Stat de la Washington drept "invadare a locuintei") si le muta obiectele dintr-un loc in altul, le deschid ferestrele si declanseaza in mod voit alarmele de securitate, cu scopul de a-i demoraliza si a-i intimida.

In plus, agentii FSB instaleaza microfoane in apartamentele private ale diplomatilor, le asculta telefoanele, desfasoara intense activitati de filaj si le intercepteaza mesajele electronice.

In afara de diplomati straini, FSB-ul ii vizeaza pe cetatenii rusi ce lucreaza pentru ambasadele occidentale, pe activistii opozitiei, pe angajati ai organizatiilor pentru apararea drepturilor omului si pe ziaristi.

Harding afirma ca guvernele britanic si american sunt "pe deplin constiente" de campania de intimidare desfasurata de FSB, insa niciunul dintre ele nu s-a plans oficial de aceste operatiuni de teama pentru a nu tensiona si mai mult relatiile cu regimul de la Moscova. De altfel, premierul Vladimir Putin, fost locotenent-colonel in KGB, a condus FSB intre 1998 si 1999.

Surse oficiale britanice au declarat ca sunt in posesia mai multor dosare voluminoase ce detaileaza spargerile de locuinte realizate de FSB si prezinta si alte incidente in care personalul ambasadei din Moscova a fost hartuit. Potrivit surselor, campania FBS este atat de insistenta, incat guvernul britanic nu reuseste sa ocupe toate posturile vacante de la misiunea diplomatica. Spargerile realizate de rusi sunt menite sa scurteze sederile diplomatilor in Rusia si sa-i forteze sa plece mai repede.

Operatiunile FSB au vizat, de asemenea, diplomatii americani si familiile acestora. Intr-o telegrama din 2009, prezentata de Wikileaks, ambasadorul SUA la Moscova, John Beyrle, se plangea de faptul ca "masurile agresive ale FSB au atins niveluri fara precedent".

Volumul "Mafia State" precizeaza ca KGB-ul sovietic a devenit interesat in asa-numita "psihologie operationala" in anii '60, insa serviciul secret est-german, Stasi, a perfectat aceste tehnici, pe care le-a folosit pe scara larga impotriva dizidentilor, in anii '70 si '80. Potrivit unui fost oficial Stasi, obiectivul era sa "inchida gura" opozantilor regimului prin perturbarea vietilor lor private. Printre tactici se numarau indepartarea unor tablouri de pe peretii locuintei private a dizidentului, inlocuirea unui soi de ceai cu altul, trimiterea de vibratoare sotiei opozantului etc.

Cei vizati, care nu stiu ca Stasi se afla in spatele actiunilor, se gandeau de multe ori ca-si pierd mintile. Potrivit Guardian, unii dizidenti au suferit caderi nervoase, iar cativa s-au sinucis.

Fostul lider comunist din RDG, Erich Honecker, a brevetat aceste metode, afirmand ca metodele "soft" de tortura sunt preferabile formelor directe de persecutie, mai ales ca regimul dorea sa-si mentina respectabilitatea pe plan international.

Locuinta lui Harding a fost si ea sparta de cateva ori de agenti FSB, iar in februarie 2011 el a fost expulzat din Rusia dupa ce Ministerul de Externe a anuntat ca nu-i mai reinoieste viza de jurnalist. FSB-ul nu a explicat niciodata de ce l-a urmarit pe Harding cu atata insistenta.

Citeste aici mai multe despre "Mafia State", scrisa de Luke Harding.