Cand i-a propus sambata, la congresul Partidului Rusia Unita, lui Dmitri Medvedev sa preia sefia listei formatiunii si sa devina prim ministru si a obtinut drept raspuns invitatia de a deveni presedinte, Putin a anuntat ca decizia a fost adoptata inca din 2007. Daca este asa, tandemul a ascuns acest lucru inclusiv fata de anturajul sau – nimeni nu a stiut despre acest scenariu, a recunoscut prim-vicepremierul Igor Suvalov. Nu a fost pregatit pentru o astfel de intorsatura a lucrurilor nici consilierul prezidential Arkadi Dvorkovich.

In timpul congresului, Dvorkovich a postat pe Twitter mesajul "Nu e nici un motiv de bucurie". De obicei, la intrebarile pivind viitoarele alegeri prezidentiale, Putin raspundea ca el si Medvedev „se vor aseza si vor chibzui o solutie comuna” la momentul potrivit. Medvedev afirma acelasi lucru, desi in ultimul timp nu a exclus o participare la prezidentiale. „Cred ca oricine va urmari atent actiunile lui Dmitri Medvedev va intelege ca el vrea sa ramana pentru un nou mandat, continuand sa lucreze la proiectele lansate in 2008”, a declarat Dvorkovici intr-un interviu acordat agentiei BBC in decembrie 2010.

In ceea ce priveste scenariul Congresului, el a fost astfel gandit incat lui Medvedev i-a revenit un rol modest – o interventie de 20 minute. Iar celelale discursuri, cinci la numar, au adus numai cuvinte de lauda la adresa lui Putin. Premierului i-a fost rezervat dreptul de a furniza prima surpriza: propunerea ca Medvedev sa intre pe lista Partidului Rusia Unita pentru alegerile parlamentare din decembrie. In replica, Medvedev l-a invitat pe Putin sa candideze la prezidentiale.

Interlocuitorii cotidianului Vedomosti, apropiati anturajului prezidential, cred ca ambitiile prezidentiale ale lui Mevedev au fost spulberate in mai, cand Putin a anuntat pe neasteptate crearea unui front popular pentru sustinatorii sai care nu fac parte din Rusia Unita. Acest lucru s-a produs in ajunul marii conferinte de presa a presedintelui, cand acesta si-ar fi putut anunta intentia de a candida in 2012 si a incurcat toate jocurile lui Medvedev. In schimb, la acea conferinta de presa, Medvedev a catalogat Rusia Unita drept „o forta autoritara”, exprimandu-si speranta ca se va putea sprjini pe ea. „Daca Medvedev ar fi intrat in conflict, asta ar fi dus la o infrangere politica”, spune analistul Aleksei Makarkin. „Elitele apropiate lui Putin s-au pronuntat in favoarea revenirii acestuia la Kremlin. Medvedev nu a dispus de o asemenea sustinere”, a explicat el.

Repartizarea definitiva a viitoarelor roluri a fost convenita de Putin si Medvedev la mjlocul lunii august, cred funtionarii, oamenii de afaceri si functionarii apropiati Kremlinului si guvernului. De atunci, au constatat interlocutorii Vedomosti, membrii tandemului au inceput sa se poarte mai degajat, au incetat impunsaturile reciproce. De ce i-a propus Putin lui Medvedev sefia Rusiei Unite? „Pentru ca un premier care mai este si seful celei mai puternice formatiuni politice a tarii este aproape imposibil de destituit. Presedintia partidului reprezinta o garantie pentru Medvedev. Pe viitor, Putin poate ramane in fruntea fontului popular in calitatea acesteia de larga coalitei. Medvedev se va ocupa de Rusia unite, mai membrii ei nici nu-si imagineaza ce-i va astepta”, a ramarcat sarcastic un functionar de la Kremlin.

Provocarile viitorului premier Medvedev

RBK Daily a facut o lista cu ce va trebui sa faca Medvedev ca premier. Promisiunile electorale depasesc deja posibilitatile bugetului pentru anii viitori, chiar in conditiile in care el a fost construit pe un pret destul de ridicat al petrolului. Altfel spus, „o perna de siguranta” nu va exista in cazul in care preturile pe pietele energetice vor scadea, iar viitorul guvern nu va avea o prea mare marja de actiune.