Circa 80 de persoane au fost arestate la sfarsitul saptamanii trecute in New York, in timpul unei demonstratii de protest impotriva sistemului financiar si a nedreptatilor sociale, transmite DailyNews. O manifestatie de solidaritate cu manifestantii din Manhattan a avut loc si in Los Angeles. Actiunea "Ocupati Wall Street" a debutat in urma cu 10 zile la New York, in Districtul Financiar, organizatorii afirmand ca protestele lor impotriva influentei banilor in politica americana si a nedreptatilor sistemului financiar sunt modelate dupa valul de revolte din lumea araba.

Protest in apropiere de Bursa din ManhattanFoto: Reuters

Sute de oameni ce agitau pancarte si strigau "Rusine, rusine!" au marsaluit intre Wall Street si Union Square, cerand modificarea sistemului financiar despre care au afirmat ca-i favorizeaza pe cei bogati si-i raneste pe americanii saraci.

Circa 80 de persoane au fost retinute de politisti, iar cel putin cinci dintre manifestanti au avut nevoie de ingrijiri medicale dupa ce fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene.

Martorii au declarat ca au vazut mai multe femei cazute la pamant, dupa ce un politist le-a pulverizat spray lacrimogen in fata. De altfel, o inregistrare video obtinuta de publicatia americana arata politisti in uniforma inconjurand manifestantii cu o plasa portocalie, in timp ce unul dintre comandanti foloseste gazul iritant impotriva protestatarilor.

Demonstrantii au acuzat "brutalitatea" politistilor, afirmand ca au fost atacati desi nu "facusera nimic ilegal".

Asociatia National Lawyer's Guild, care ofera asistenta juridica manifestantilor, a afirmat ca numarul persoanelor arestate a fost de circa 100.

Politistii sustin ca cei arestati sunt acuzati de tulburarea linistii si ordinii publice, blocarea traficului si refuzul de a se supune ordinelor unui politisti. Unul dintre manifestanti a fost pus sub acuzare pentru atacarea unui ofiter.

Oficialii din New York au declarat ca manifestantii, care demonstreaza de circa 10 zile in apropiere de Wall Street, nu au avut permis pentru marsul lor. Protestatarii si-au organizat tabara in Zuccotti Park, incercand sa atraga atentia in legatura cu ceea ce ei numesc un sistem economic disfunctional care favorizeaza corporatiile si pe cei bogati.

Pe de alta parte, Raw Story a anuntat ca un grup de manifestanti a protestat sambata pe strazile din centrul metropolei Los Angeles, in semn de solidaritate cu demonstrantii din New York.

"Interesele corporatiilor par sa controleze ambele partide. Omul mic, americanul obisnuit nu-si face vocea auzita", a declarat un manifestant pentru laactivist.com, adaugand ca miscarea de protest impotriva sistemului financiar "creste si in Los Angeles".