Un sud-coreean a fost condamnat la un an de inchisoare pentru ca a incercat sa treaca in Coreea de Nord, o situatie destul de neobisnuita intre Sudul capitalist si Nordul comunist, a declarat luni o sursa judiciara pentru AFP.

Barbatul, in varsta de 50 de ani si pe nume Oh, a mers la consulatul Coreei de Nord, in luna octombrie 2010, in Shenyang, nord-estul Chinei si a cerut azil politic, sustinandu-si intentia de a milita pentru reunificarea Peninsulei Coreene.

Diplomatii nord-coreeni l-au refuzat, sfatuindu-l sa-si duca campania in Coreea de Sud. Cu toate acestea, barbatul a incercat sa gaseasca o cale de-a trece in Coreea de Nord de-a lungul frontierei dintre China si Coreea de Nord, inainte de a reveni in Coreea de Sud.

Arestat la sosirea sa in Coreea de Sud, el a fost judecat si condamnat la un an de inchisoare pentru incalcarea Legii securitatii nationale care interzice contactele cu Nordul.

"A fost un admirator notoriu al Coreei de Nord. A publicat numeroase articole pe internet, unde si-a exprimat admiratia fata de Nord si fata de liderii de acolo, actiuni care l-au plasat sub supravegherea serviciilor de inteligenta coreene", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al tribunalului.