Corespondenta din Germania

Vizita Papei in Germania si "criza unui pontificat"

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Duminică, 25 septembrie 2011, 18:13 Actualitate | Internaţional

Papa Benedict in Papamobil, dupa ceremonia de la Freiburg
Foto: Reuters
Berlin, Erfurt, Freiburg. E traseul celei de-a treia vizite a Papei Benedict al XVI-lea, in patria sa germana, de la urcarea pe Scaunul Sfantului Petru. E o vizita scumpa, care a costat Biserica Catolica 30 de milioane de euro si contribuabilul german, alte cateva milioane. E o vizita cu bune intentii, insa si controversata. Vaticanului i se reproseaza musamalizarea, vreme de decenii, a abuzurilor sexuale asupra preotilor si tinerilor invatacei din institutiile bisericesti, insuficient dialog cu alte credinte si lipsa de deschidere fata de reforme. Criticii actualului curs al papalitatii vorbesc de „absolutism, cenzura, conservatorism si structuri autoritare“.

Publicatia Der Spiegel il numeste pe Joseph Ratzinger „Strainul“. „Sase ani dupa alegerea sa ca Papa, euforia germanilor fata de Benedict al XVI-lea s-a transformat in dezamagire. Deschiderea sperata nu s-a produs, traditionalistii castiga teren in biserica, aceasta nu are raspunsuri la intrebarile societatii moderne“ se subtitreaza, in editia tiparita a saptamanalului din 19-25.09.2011. Spiegel mai da si un grafic din sursa „Secretariatul Conferintei Episcopilor Germani“, care reflecta regresul catolicismului in Germania, in ultimii 20 de ani.

Astfel, in aceasta perioada de timp, numarul catolicilor ar fi scazut cu 12,7%, iar cel al participantilor la slujbele religoase, cu 42,5%. Au fost oficiate cu 58,3% mai putine cununii religioase si cu 43,1% mai putine botezuri. Numarul candidatilor la o cariera preoteasca s-ar fi diminuat cu 62,1%. Alte surse de presa vorbesc de retragerea, din Biserica Catolica, a 181.000 de oameni, doar in cursul anului trecut.

In Germania, taxa pentru biserica se retine automat din salariul brut, pentru confesiunile recunoscute de stat ca „de drept public“. 9% din impozitul pe venit reprezinta aceasta taxa, care in ultimii doi ani, de criza, i-a apasat pe unii si i-a facut sa se retraga din biserica, devenind, pe hartie, atei. Sa fie insa doar aspectul financiar la mijloc?

La Berlin, in Potsdamer Platz, zeci de mii de credinciosi s-au adunat sa-l vada si sa-l aclame pe Papa. In jur de 15.000 de oameni au constituit insa polul advers, care critica pozitia Vaticanului in tematica egalitatii sexelor, a homosexualitatii, a protejarii actului sexual, al celibatului preotilor, ca si a separarii bisericii de stat.

De la luarea de cuvant a Papei in Bundestag, dupa cum s-a relatat in mass-media germana, ar fi lipsit 100 de deputati. In ciuda obsesiei sale pentru „puritatea credintei“, Benedict al XVI-lea a dat mana, la Berlin, cu presedintele recasatorit al Germaniei, ca si cu primarul Berlinului, de orientare homosexuala. Sunt lucruri mici si firesti, insa care arata ca dogma nu rezista, in confruntarea cu realitatea omeneasca.

In Germania, unii ii mai reproseaza Papei Benedict, insuficienta apropiere de Biserica Reformata. La fosta sa vizita in Germania, episopesei Margot Kässmann i-ar fi fost refuzata audienta papala. De notorietate este si „gafa“ papala in problema retragerii excomunicarii Fratiei Pius, la inceputul anului 2009. Excomunicata in 1988, Fraternitas Sacerdotalis Sancti Pii X -a carei prescurtare FSSPX suna ca un nume de misiune spatiala-, il are in frunte pe episcopul britanic Richard Williamson, care a negat public Holocaustul.

Decizia de readucere a conservatoarei Fratii in sanul Bisericii Catolice, a tensionat relatiile acesteia cu comunitatea evreiasca din Germania. Pe atunci, s-au exprimat opinii ca Benedict al XVI-lea ar putea deveni chiar un „papa al restauratiei, care isi conduce Biserica, urnita incet pe drumul inspre lumea moderna, inspre turnul de fildes al dogmei teologice“. (Spiegel nr. 6/02.02.2009).

La cei 84 de ani ai sai, teologul Joseph Ratzinger pare a fi din ce in ce mai cufundat in adevarul cartilor si ideilor. La Erfurt, el a vorbit auditoriului din fostul DDR despre „dorul de autenticitate“ care, alaturi de dorinta de bunastare si libertate de miscare, i-ar fi facut pe germanii din Est sa participe „la schimbarile din 1989, din tara noastra“. Ceea ce nu este, in sine, lipsit de adevar. Ceea ce inseamna ca gandurile si gesturile Papei au o noblete intrinseca si o aspiratie spre absolut, pe care el incearca sa le transmita si credinciosilor.

Din pacate, in Germania, au aparut suficiente voci care cer intentiilor si vorbelor nobile, o mai mare ancorare in realitate si in problemele de credinta ale societatii moderne. Profesorul de dogmatica si teologie ecumenica la Universitatea din Tübingen si fost consilier oficial al Papei Ioan al 23-lea, Dr. Hans Küng (84 de ani), este unul dintre acestia. Pe langa un ethos comun, el cere religiilor lumii si un dialog sporit. Considerand ca pontificatul este in pragul unei crize, in ultima sa carte, aparuta anul acesta la Piper Verlag, Küng se intreaba: „Mai poate fi salvata Biserica?“. Raspunsul la intrebare se lasa inca asteptat.


Citeste mai multe despre   
[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

3519 vizualizari

 • -1 (17 voturi)    
  Papa (Duminică, 25 septembrie 2011, 18:23)

  Vizitiul [utilizator]

  O sa i se infunde! Multi vor intelege ca religia este ceva personal si poate fi practicata fara aceste capuse intermediare.
 • +2 (10 voturi)    
  Frumos (Duminică, 25 septembrie 2011, 18:52)

  George B. [utilizator]

  Foarte frumos scris articolul. PapaRatzi nu ajunge nici la genunchiul celui care a fost Papa Ioan Paul al 2lea ...
 • -6 (14 voturi)    
  ce pori sa te astepti de la un neamt... (Duminică, 25 septembrie 2011, 19:06)

  neutrino [anonim]

  si mai ales de la biserica catolica germana-care de, e cam unica in Europa (alta eu nu mai stiu) care percepe taxa clara (nu stiu exact procentului)...dar oricum platesti taxa (ca la impozit) daca esti catolic...nu mai vorbesc de faptul ca, nu am inteles niciodata de ce la nastere trebuie sa declari religia copilului....

  Cat priveste cenzura si trasparenta...nici un Germania nu imi este rusine.
  • +4 (6 voturi)    
   ce poti sa astepti de la un neamt? (Luni, 26 septembrie 2011, 4:13)

   Denoro [utilizator] i-a raspuns lui neutrino

   I-auzi, ce poti sa astepti de la un neamt!
   Nu stiu ce poti sa astepti.... multi asteapat un Mercedes, un Audi, un BMW sau de ce nu, un Porche, ca toate sunte nemtesti!
   Altii asteapta un Goethe, un Brahms sau un Bach.
   Iar multi altii in ziua de azi asteapta de la nemti sa ne arate cum naiba sa facem sa avem si noi un buget national ca al lor, adica sanatos, ca au cam ramas singurii din Europa cu finantele nationale sanatoase!
   Mie nu-mi lasa impresia ca ar fi niste oameni limitati, de la care "nu te poti astepta la nimic", asa cum sugerezi tu, cu o superioritate pe care eu n-o inteleg.
   Si ca sa anticipez un raspuns posibil, nu, nimeni nu asteapta de la ei un nou Hitler. Ca ala nbu a fost neamt, a fost austriac.
 • +4 (10 voturi)    
  Articolul are afirmatii fara acoperire... (Duminică, 25 septembrie 2011, 19:13)

  Deontologie [anonim]

  si e vadit partial. Se pot citi numai acuze si nimic concret din ceea ce a facut papa Benedict in Germania. Iar afirmatia "Sunt lucruri mici si firesti, insa care arata ca dogma nu rezista, in confruntarea cu realitatea omeneasca" denota lipsa totala de profesionalism; la nivel politic persoana desemnata intr-o functie publica reprezinta poporul care a ales-o. A trata cu respect aceste persoane este un act de pretuire a persoanelor alegatoare si nicidecum o aprobare a vietii private...
  • +3 (7 voturi)    
   Lucruri mici si firesti (Duminică, 25 septembrie 2011, 23:39)

   AT [anonim] i-a raspuns lui Deontologie

   Ba mai mult, nu este vorba doar de un act de pretuire al persoanelor alegatoare, ci a tuturor persoanelor. Fragmentul denota fie cat de prost inteleasa este pozitia bisericii in aceste probleme controversate, fie reaua intentie a autorilor. Biserica e in deplina convsecventa afirmand valoarea si demnitatea fiintei umane indiferent de circumstante, in acelassi timp cerand ca membrii ei sa traiasca in conformitate cu normele morale traditionale, care tin o societate inchegata. Isus nu a facut altfel cand i-a spus femeii pacatoase: nici eu nu te condamn; du-te si nu mai pacatui.
 • +7 (11 voturi)    
  articol nedocumentat (Duminică, 25 septembrie 2011, 20:06)

  eu [anonim]

  In primul rând nu Williamson e superior general la FSSPX, ci Fellay şi în al doilea rând Williamson nu a negat holocaustul, ci teoriile care s-au încropit pe tens camerelor de gazare. Înainte sã traduceţi ad literam in articol, aţi face bine sã-l verificaţi puţin. În plus declinul bisericii Catolice a fost cauzat de modernişti, nu de tradiţionalişti.
 • +6 (12 voturi)    
  Articol partizan (Duminică, 25 septembrie 2011, 20:55)

  AT [anonim]

  Interesant ca intr-un articol despre vizita papei in Germania nu aflam ce a facut si ce a spus papa, ci despre cum a fost criticat de anti-clericalisti. Ce-i drept, articolul a rezumat foarte bine problemele care ii framanta: egalitatea sexelor - adica preoti femei, homosexualii - adica biserica sa le oficieze mariajul, contraceptia - adica sa recunoasca separarea actului sexual de procreere ca legitima, celibatul preotilor - amestec exterior in disciplina bisericeasca. Cred ca exista probleme mai acute in societate care le-ar merita atentia.
  • -3 (9 voturi)    
   Sa-ti ostoiesc curiozitatea (Luni, 26 septembrie 2011, 1:03)

   admus [utilizator] i-a raspuns lui AT

   A spus vorbe goale, departe de realitatile si problemele de zi cu zi ale societatii in general si bisericii in particular.
   • +3 (3 voturi)    
    Ce a spus papa (Luni, 26 septembrie 2011, 2:41)

    AT [anonim] i-a raspuns lui admus

    Cateva selectii

    Adresa in Bundestag

    http://www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/speeches/2011/september/documents/hf_ben-xvi_spe_20110922_reichstag-berlin_en.html

    "Politics must be a striving for justice, and hence it has to establish the fundamental preconditions for peace." - se pare ca oricat s-ar afirma aceste principii,ele sunt departe de a fi platitudini, din moment ce injustitia si razboiul persista

    "The positivist approach to nature and reason, the positivist world view in general, is a most important dimension of human knowledge and capacity that we may in no way dispense with. But in and of itself it is not a sufficient culture corresponding to the full breadth of the human condition. Where positivist reason considers itself the only sufficient culture and banishes all other cultural realities to the status of subcultures, it diminishes man, indeed it threatens his humanity."

    Adresa la intalnirea cu reprezentantii bisericii ortodoxe:

    http://www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/speeches/2011/september/documents/hf_ben-xvi_spe_20110924_orthodox-freiburg_en.html

    "In the present climate, in which many would like, as it were, to “liberate” public life from God, the Christian Churches in Germany – including Orthodox and Oriental Orthodox Christians – are walking side by side along the path of peaceful witness for understanding and solidarity among peoples, on the basis of their faith in the one God and Father of all."

    Restul vizitei:

    http://www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/speeches/2011/september/documents/hf_ben-xvi_spe_20110924_orthodox-freiburg_en.html
    • +1 (1 vot)    
     Corectie la ultimul link (Luni, 26 septembrie 2011, 3:12)

     AT [anonim] i-a raspuns lui AT

     http://www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/travels/2011/index_germania_en.htm
 • +4 (8 voturi)    
  Hans Kung si teoleogia eliberarii (neo-marxiste) (Duminică, 25 septembrie 2011, 21:32)

  Juan [anonim]

  daca s-ar fi documentat si autoarea articolului despre marele teolog H. Kung (eretic notoriu) si nu ne-ar mai cita doar din surse de Stanga (Der Spiegel), poate am fi inclinati sa o luam mai in serios..asa, nu!  data viitoare, fiti mai obiectiva si nu mai incepeti doar cu eternul si ne-fascinantul ridicat din sprancene (postmodern)....


  lectura placuta!
  • +3 (5 voturi)    
   realitate (Luni, 26 septembrie 2011, 10:24)

   Cristian N. [anonim] i-a raspuns lui Juan

   Autoarea are o lunga istorie de articole din spatiul german scrise in acelasi stil superficial, unilateral, partinitor, traducere cuvant cu cuvant al vreunui articol din presa germana (der Spiegel). In pofida criticilor, in mod evident nu considera necesar sa-si schimbe filozofia de scris, acest articol o dovedeste inca o data.

   Ceea ce trebuie sa admit este ca, din pacate, aceasi prezentare partinitoare o au si emisiunile de stiri nemtesti. Acele 15 minute de Nachrichten de seara ridica aceleasi intrebari partinitoare, selecteaza preferential o propozitie din discursurile Papei si cam atat. De parca chiar se asteapta cineva ca Biserica Catolica sa oficieze casatorii intre poponari?? Ar fi o decizie nu numai nedogmatica, ci si sinucigasa, multi credinciosi ar parasi biserica daca asa ceva s-ar intampla.

   Aceasi prezentare unilaterala anti-catolica este preluata de toate emisiunile de stiri nemtesti. Asta-i realitatea, din pacate.
   • -1 (1 vot)    
    rescriere (Luni, 26 septembrie 2011, 14:31)

    gechi [utilizator] i-a raspuns lui Cristian N.

    si dupa ce s-ar accepta casatoprille intre homosexual ar trebui rescris si capitolul din Biblie legat de Sodoma si Gomora, ca sa prezinte evenimentele respective intr-o lumina pozitiva, eventual punerea disparitiei lor pe seama unui atac terorist al quaeda.
 • +7 (13 voturi)    
  oare cine e in criza? (Duminică, 25 septembrie 2011, 22:06)

  Denoro [utilizator]

  Voi incepe comentariul meu cu titlul cartii amintite in articolul de mai sus, "Mai poate fi salvata Biserica?" E atat de amuzant titlul asta, formulat conform canoanelor marketing-ului modern. Imi vine sa rad! Dragii meu co-forumisti, ca sa zic asa, Biserica NU are nevoie de fie salvata! Intrebarea in sine e o parodie savuroasa!
  In istorie, au fost perioade in care Biserica crestina era constituita dintr-o mana de oameni, un procent infim din populatie, nu ca si acum! Oameni care erau vanati ca si cainii, oameni care oficial erau ucisi ca si sobolanii cand erau prinsi, numai si numai fiindca erau crestini! Apoi daca a supravietuit acelei perioade, lasand la o parte ca asta in sine e un miracol, crestinii de azi, sa ne temem de "criza unui pontificat"????? Ne temem ca unii renunta la crestinism? Ne temem ca anumiti "corecti politic", in fapt oameni fara repere morale stabile, se isterizeaza ca Biserica nu accepta casatoriile intre homosexuali, spre exemplu???? Ne temem ca unii ne cer sa... "updatam" Biblia, ca sa corespunda cu... vremurile moderne????? Parodie dupa parodie!
  Dragii mei, NU BISERICA ESTE IN CRIZA, OMENIREA A INTRAT INTR-O CRIZA EXISTENTIALA PROFUNDA!" Nu vedeti, daca ne luam dupa "corecti politic", totul este relativ, nimeni nu mai stie exact ce e bine si ce e rau! Totul e relativ! Asta e criza morala clara!
  Strict parerea mea: in deceniile ce vin, multi, multi oameni vor continua sa renunte la credinta. Pana la un punct de inflexiune, din care numarul credinciosilor crestini va exploda! Iar acel punct nu va fi determinat de aparitia lui Dumnezeu pe o caruta aurita dintre nori cu un bici in mana, lovind in stanga si dreapta oameni: Dumnezeu lucreaza in moduri infinit mai inteligente! Infinit!
  • 0 (10 voturi)    
   Tot din istorie (Luni, 26 septembrie 2011, 1:23)

   admus [utilizator] i-a raspuns lui Denoro

   Cite razboie s-au dus in numele bisericii si pornite la indemnurile bisericii? Citi au fost arsi pe rug din cauza bisericii? Cruciadele si cavalerii cruciati iti aminteste de ceva?
   Santajul la care esti supus in Germania si de care face referire autoarea in articol, pe scurt este urmatorul:
   Daca nu mai vrei sa dai acea parte din venitul tau lunar bisericii, primul lucru care ti se spune este ca nu vei mai fi inmormintat cu popa la cap si fara slujba, deoarece se considera ca nu mai faci parte din biserica.
   Deci, desi ai fost botezat catolic, desi nu te sinucizi, ei sint cei care-ti intermediaza relatia cu Dumnezeu si ai dreptul sa fii considerat crestin, doar atita timp cit le dai bani.
   Vezi tu Denoro, lucrurile sint mai complicate si in istorie si in prezent, iar din pacate popii pedofili sint o realitate crunta, atit a istorie cit si a prezentului.
   • +3 (9 voturi)    
    lucrurile sunt simple 1 (Luni, 26 septembrie 2011, 2:35)

    Denoro [utilizator] i-a raspuns lui admus

    Iarta-ma, nu vreau sa te jignesc, dar in comentariul tau nu ai facut decat sa repeti niste stereotipuri arhifolosite in prezent!
    Cate razboaie s-au dus in numele bisericii? Ce conteaza? Majoritatea razboaielor nu au fost pornite din cauza motivelor oficiale, ci in general pentru bani si putere strict pentru conducatori sau clasa lui si atata tot! Dar nu puteau spune asta public, ca nu mai mergea lumea la razboi! Trebuiau sa inventeze o scuza, iar intr-o perioada in care oamenii chiar credeau in Dumnezeu, religia era scuza perfecta! Ce vina are Biserica in asta si cum naiba puteau sa opreasca un rege - care in termenii de azi era un dictator absolut sa faca asta?
    Te rog sa-mi spui tu cate razboaie au fost pornite la indemul Bisericii si unde interesul Bisericii au fost numai banii si puterea? Cate, numeste-mi concret si documentat! Lasa-ma sa dau un copy paste de pe net, legat de un razboi cu care fara indoiala ca si tu esti de acord: raboiul de independenta a Romania din 1877-1878: "Caracterul drept al razboiului, dorinta fierbinte de a vedea patria libera si independenta". Oare nu e posibil ca multe dintre razboiele incurajate de Biserica (care or fi fost alea...) sa fi fost cel putin la fel de "bune"? Adica sa aiba scopuri bune, precum cel amintit mai sus. Admiram unele razboaie, dar cand e vorba de altceva, le condamnam in masa, fara sa stim de fapt mai nimic despre subiectul in cauza! La astea te-ai gandit?
    Cat despre pedofili, asta deja e manipulare crasa! Biserica Catolica numara aproximativ 400 000 de preoti in activitate. E absolut inevitabil ca la numarul asta sa nu apara si uscaturi. Dar ceea ce presa nu scrie niciodata, e ca in ultimii 60 de ani au fost cazuri de preoti catolici care s-au dus frumos in fata justitie pentru pedofilie! Si nu s-au opus nici episcopii, nici Papa! In fata justitie civile! Sau nimeni nu se gandeste ca dintre toate acuzatiile de pedofilie, 80% poate ca sunt false? (majoritatea n-au nici o proba!)
   • +4 (10 voturi)    
    lucrurile sunt simple 2 (Luni, 26 septembrie 2011, 2:56)

    Denoro [utilizator] i-a raspuns lui admus

    Sa fie clar, parerea mea e fara echivoc: orice pedofil sa plateasca cu ani grei de puscarie, orice ar fi el, preot catolic sau nu!
    Dar povestea asta cu pedofilia in Biserica Catolica, mai precis dimensiunile si mai ales perceptia publicului asupra ei este o manipulare fabuloasa!
    Orice societate, orice organizatie imensa are procentajul ei de pedofili! Cand esti o organizatie de 400 000 de preoti (cum e Biserica Catolica), n-ai cum, oricate filtre ai face, sa scapi de pedofili. Tot apare macar unul dovedit pe an!
    Pe urma multi afirma ca Biserica a ascuns pedofilia. Hai sa luma un exemplu. Un enorias acuza un preot ca a violat un copil! Acuzatie extrem de grava, iar tu sa zicem ca esti episcop, sef cum ar veni peste acel preot acuzat. Cum reactionezi? Il dai afara fiindca cineva l-a acuzat de pedofilie? De unde stii tu, ca episcop, daca enoriasul are dreptate sau preotul? Cum reactionezi, concret, spune-mi! Concret! Iti spun eu, exista o singura varianta: il indemni pe enorias sa mearga in justitita civila! Tu ca episcop nu poti organiza un proces, cu avocati si public si mai sa-l si condamni! N-ai puterea asta!
    Iar daca un preot este gasit vinovat de justitie de pedofilie, ce faci tu ca episcop? Organizezi o conferinta de presa imensa in care anunti planeta ca wow, avem un preot pedofil acuzat de justitite? Ma indoiesc!
    Si da, se poate sa existe (si chiar au existat) cazuri in care Biserica sa fi fost prea blanda cu pedofilii dovediti! Dar sunt atat de infim de putine, realmente infim, incat e... n-am cuvinte sa spun cum e, ca sa acuzi o intreaga organizatie de asa ceva!
    Ma opresc aici cu pedofilia! Ca deja....Ceva mai zic totusi: Biserica Catolica, in prezent, este pe de departe cea mai mare organizatie caritabila de pe aceasta planeta! Pe de departe! Dar preferati sa nu vedeti asta, ci doar niste nenorociti de pedofili (pe care poate ca ii numeri pe degete) din vreo 400 000 de preoti catolici cati exista in lume!
   • +5 (11 voturi)    
    lucrurile sunt simple 3 (Luni, 26 septembrie 2011, 3:37)

    Denoro [utilizator] i-a raspuns lui admus

    Cat despre cruciade, eu am obosit! realmente am obosit! In publicul occidental in general domneste o ignoranta legat de aceste cruciade fabuloasa! Ce au fost cruciadele? Ce rezultate au avut? Cum au avut loc? Si mai ales, DE CE au existat cruciadele? Atata va spun. In fata memoriei, motivatiilor si a spiritului de sacrificiu enorm de are au dat dovata 90% dintre cruciati, noi nici macar nu avem dreptul sa ne ridicam privirea din pamant!
    Aiai au plecat pe un alt continent ca sa lupte si sa moara pentru credinta, familiile si tarile lor (pe vremea aia islamul era extrem de puternic, mai puternic decat azi si ameninta sa stearga de pe harta Europa - metaforic vorbind), iar noi, noi mai, care nu mai suntem in stare nici macar sa mai mergem duminica la biserica din colt, noi, noi aruncam cu noroi in memoria lor?
    In general in cruciade se participa pe baza de voluntariat si multi dintre cruciati aveau o situatie buna acasa si totusi renuntau la tot ca sa moara la mama dracului pentru credinta lor si cine naiba a ajuns sa-i judece si sa arunce cu noroi in ei??????
    Cu riscul de a supara pe multi, comparativ cu ei, noi nu suntem decat niste nenorociti! (inclusiv subsemnatul). Noi suntem niste viteji pe net (inclusiv eu) dar in viata reala, pentru un pumn de bani renuntam la orice!
    Avem un ocean de informatii, la cateva click-uri de mouse distanta, pe gratis, si ne lafaim intr-o ignoranta inspaimantatoare! Iar atunci cand punem totusi mana pe mouse (in afara scopurilor profesionale), preferam sa aram in Farmville sau sa dam "like" la nu stiu care "gagica cu tatse bune" de pe Facebook! Pe urma ne aruncam burtile pe fotolii si cu berea in mana, urmarim si urlam ca nebunii la niste meciuri de fotbal, deseori trucate! Miza cruciatilor era viata si moartea, credinta si tara, miza noastra este "derby-ul" Steaua - Dinamo!
    SI tot noi aruncam cu noroi in memoria lor???
    • +1 (5 voturi)    
     Completare. (Luni, 26 septembrie 2011, 8:31)

     Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Denoro

     Aş îndrăzni să te completez. Deşi îmi stă în gât o anumită cruciadă, în care fraţii mei catolici mi-au cucerit capitala, trebuie să recunosc că fără cruciade, mă năşteam musulman. Cruciadele au fost nişte cuie înfipte într-un islam tot mai gonflat, care, în sec. X-XIII, avea puterea să şteargă Europa de pe hartă, la propriu, nu metaforic. Încă din sec. IX arabii visau să ajungă în Europa, iar înconjurarea civilizaţiei occidentale de către arabi prin Spania şi de către otomani prin estul Europei nu era un vis, ci un deziderat, o obsesie pentru ei.
     Referitor la credinţa cruciaţilor, o menţiune: Saladin, marele erou musulman, atât de adulat, chiar şi de către creştini: cucereşte cetatea cruciată de la Vadul lui Iacob. Îi cruţă pe soldaţii de rând. Îi decapitează din prima pe arcaşi, care-i creaseră mari probleme în timpul asediului. Apoi le oferă cavalerilor cruciaţi (templieri şi ospitalieri) şansa să-şi salveze vieţile, cu condiţia să se lepede de Hristos şi să treacă la islam. Cruciaţii-i râd în nas şi, după ce se roagă, stau la coadă la călău, să fie decapitaţi.
   • +3 (9 voturi)    
    lucrurile sunt simple 4 (Luni, 26 septembrie 2011, 3:49)

    Denoro [utilizator] i-a raspuns lui admus

    Stiu ca am exageram acum cu comentariile, atat prin lungimea lor cat si prin pasiunea pe care am pus-o in ele.
    Dar cateodata parca ce e destul e destul!
    Sunt comvins ca majoritatea dintre cei care scriu aici sunt oameni de buna credinta, dar oameni buni, suntem victimele unei mass-media in general extrem de manipulanta si superficiale.
    Am o sugestie.... hai sa nu le mai dam crezare orbeste! Daca tot povestim despre ceva atat de complex pana la urma, hai sa ne deschidem un pic mai bine ochii si sa fim deschisi la toate sursele de informatii credibile!
    Exact cum se intampla la un tribunal, unde exista un acuzator si un aparator, hai sa mai cautam informatii si dintr-o alta perspectiva, nu doar cea care acuza!
    Pana la urma, oare chiar asa de rau sa fie crestinismul, si catolicismul in mod particular, asa cum deseori presa, mai ales cea occidentala, lasa impresia? Oare chiar asa sa fie?
    Admus, interlocutorul meu anonim de pe net, sa stii ca lucurile nu sunt complicate, sunt simple! Intotdeauna sunt simple! Atata doar ca uneori noi oamenii avem tendinta de a le complica. Si deseori, cand le complicam, e fiindca nu ne convine ceva sau urmarim alt scop.
    Si inca ceva.... suntem oameni! Orice am face, orice organizatie, indiferent ca se numeste Biserica Catolica, IBM, Samsung, CIA, sau Academia Romana, orice am crea, va fi invariabil imperfect!
    Iar cand vorbim despre o "organizatie" infiintatat acum 2000 de ani, cu un jumatate de milion de "angajati" si vreo 2 miliarde de "clienti", dragul meu, va fi al naibii de imperfecta! Dar s-ar putea sa aiba totusi ceva perfect: mesajul pe care il poarta, chiar daca uneori s-au facut si cu siguranta se vor mai face greseli! (Papa Ioan Paul al II-a a recunoscut oficial aceste greseli....)
    • +2 (4 voturi)    
     "stereotipuri arhifolosite" (Luni, 26 septembrie 2011, 10:18)

     harapalb [utilizator] i-a raspuns lui Denoro

     Eu cred ca nu ai nevoie de nici o biserica exoterica pentru a-L iubi pe Dumnezeu si consider singura Biserica reala Iubirea. Insa consider ca cele scrise mai sus sunt corecte. Cum spui, se apeleaza la aceste "stereotipuri arhifolosite"... fara o minima documentare; doar prin credinta oarba, ca suna bine la ureche. Asta spune multe.
     Numai bine
    • 0 (0 voturi)    
     Un ultim exemplu de cit de "simple sint lucrurile" (Marţi, 27 septembrie 2011, 13:51)

     admus [utilizator] i-a raspuns lui Denoro

     Cind incepi un raspuns cu prima pornire de a jigni pe interlocutor, chiar anonim cum zici, m-a facut sa nu ma mai straduiesc sa-ti dau raspunsurile pe masura celor scrise de tine.
     Link-ul de mai jos a aparut azi si am zis ca poate te intereseaz, asa de gest macar.
     Si totusi daca tot am inceput:
     1 - Cruciadele nu au avut numai scop de eliberare. Ele au fost razboaie pornite si pentru cucerirea de noi teritorii si avutii.
     2 - Inchizitia vad ca se uita si daca eu am uitat sa o trec in raspunsul initial, cam toate comentariile au facut abstractie de acest capitol lung si odios din istoria bisericii.

     http://www.ziare.com/europa/irlanda/abuzurile-sexuale-comise-de-preotii-irlandezi-acte-de-tortura-1123358
   • +1 (3 voturi)    
    popa (Luni, 26 septembrie 2011, 14:43)

    gechi [utilizator] i-a raspuns lui admus

    pai ce, tu vrei sa beneficiezi de niste servicii gratis?
    Ce, in Romania vine popa sa te ingroape daca n-ai platit taxa? uite, iti spun eu ca nu, Eu traiesc de ceva ani buni in Germania(sunt crestin-ortodox), iar anul trecut am facut cununia religioasa in tara. ei bine, popa n-a vrut sa ne primeasca pana n-am platit cotizatia pe ultimii n ani, pe urma bine-nteles ca a trebuit platita si slujba "cat vrem noi, 1 milion". Maca in Germania din banii aia pe care unii decid sa-i plateasca din impozit (apropos, e complet voluntar, daca vrei ii platesti daca nu nu, nu ti-i ia nimeni din buzunar) biserica sustine foarte multe gradinite sau cantine pentru saraci.
    • -1 (3 voturi)    
     Degeaba traiesti in Germania (Luni, 26 septembrie 2011, 16:05)

     admus [utilizator] i-a raspuns lui gechi

     Ai ramas cu mentalitatea din Romania.
     Articolul si eu vorbim despre mere si tu ne povestesti despre pere. Tipic romanesc.
     Te-ai cununat in Romania, tocmai pentru a confirma ce am zis eu. Si ce urmeaza tot in Romania se va intimpla, pentru ca in Germania nu platesti. Simplu.
     A da si in Romania din banii tai sigur "biserica sustine foarte multe gradinite sau cantine pentru saraci."
     • 0 (0 voturi)    
      :) (Luni, 26 septembrie 2011, 20:57)

      gechi [utilizator] i-a raspuns lui admus

      azi ai o zi proasta. Nu prea intelegi nimic din ce zice lumea, vorbesti doar din auzite. Eu ti-amexplicat ca modalitatea din plata impozitului in Germania nu e un santaj, e o optiune. Daca esti credincios platesti o parte foarte mica din venit bisericii, daca nu - nu. Si e normal ca daca nu vrei sa cotizezi sa nu primesti serviciile lor. Cu mentalitatea comunista ai ramas tu, care vrei sa primesti totul gratis de la stat fara a plati nimic. Ti-am dat si un exemplu cu biserica romana, care procedeaza oarecum la fel. Daca vrei sa pricepi - bine, daca nu - tot bine. Eventual odihneste-te si reciteste comentariile maine dimineata, poate ai maim mult noroc.
  • +9 (9 voturi)    
   Criza (Luni, 26 septembrie 2011, 2:59)

   AT [anonim] i-a raspuns lui Denoro

   Daca Biserica ar fi in goana dupa popularitate sau bani ar putea foarte usor sa dea liber la contraceptie, avort, sex inafara casatoriei, casatorii homosexuale si tot restul. Dar criticii refuza sa vada lucrurile dinafara perspectivei lor strict seculariste. Menirea bisericii, asa cum se vede din interior, nu este nici popularitatea, nici avutia, ci sa duca sufletele in cer.
   Cumva acesti critici cred ca daca biserica se "moderninzeaza" lumea va da navala la altare. Dar majoriatea celor care se indeparteaza de biserica nu o fac din cauzele enumerate, ci pentru ca Dumnezeu nu ii mai intereseaza, ori acestora biserica nu are nimic sa le spuna. Si, slava Domnului, avem libertate de constiinta.
   • +1 (5 voturi)    
    parerea unui englez (Luni, 26 septembrie 2011, 4:26)

    Denoro [utilizator] i-a raspuns lui AT

    Acum vreo 7 ani am avut ocazia sa vorbesc cu un englez. Un om deschis si civilizat. Imi accepta si respecta parerile mele care difereau de ale lui si invers. Realmente discutiile noastre au fost o placere.
    Si am ajuns la tema credinta. El personal nu mai credea in Dumnezeul din Biblie, ci intr-un Dumnezeu abstract, o forta superioara nedefinita.
    Iar cand am ajuns la tema "decaderea credintei in Dumnezeu in Marea Britanie" mi-a dat o replica ce m-a lasat masca si pe care n-o voi uita niciodata.
    Mi-a spus asa "noi, in Marea Britanie, o ducem foarte bine. Avem de toate, avem pace, avem bunastare. Ce nevoie mai avem de Dumnezeu?" Uite un raspuns (sincer si pe care il apreciez pentru freanchetei lui) la intrebarea de ce se indeparteaza oamenii de biserica. Sigur, e doar o parare, si categoric incompleta, dar am impresia ca suprinde o mare parte de adevar.
    Atunci nu i-am raspuns nimic. M-a lasat fara replica! Acum, daca as avea ocazia, i-as raspunde ca au nevoie de Dumnezeu ca sa-si pastreze pacea si bunastarea de care au parte.
   • +2 (6 voturi)    
    adaptare (Luni, 26 septembrie 2011, 8:59)

    toiu [utilizator] i-a raspuns lui AT

    Pentru acesti stangisti (incluzand aici si tot felul de ziaristi neaveniti si neinformati) am o informatie care o sa-i dezamageasca: Biserica nu se va "adapta" la "corectitudinea politica' pe care o proclama si pe care o sustin cu toate puterile lor! Biserica este o institutie infinit mai importanta si mai serioasa decat isi inchipuie tot felul de "modernisti" sau cum s-or mai numi! Biserica a fost infiintata de Cristos acum 2000 de ani si a rezistat unor crize cu mult mai mari decat cea de acum. Sa incerce acesti stangisti, atei, si altii asemenea lor sa ne spuna o institutie, in afara Bisericii, care exista de 2000 de ani si care se ghideaza dupa aceeasi credinta, aceleasi principii, aceleasi dogme inca de la inceputul existentei ei. Biserica nu are nevoie de nici o adaptare ( de genul celei indicate cu multa "bunavointa)"ca sa reziste noilor " cerinte". Cainii latra caravana trece! Nu mor caii cand vor cainii!
 • +4 (6 voturi)    
  none (Duminică, 25 septembrie 2011, 22:57)

  seba [anonim]

  Mai, va faceti de ras cu articole de genul asta! Cica "dogma nu rezista, in confruntarea cu realitatea omeneasca". Pe bune? Pfuaiii, cata profunzime, cata inteligenta! Am facut pe mine de ras. De ce nu infiintati mai voi o Biserica a Realitatilor Omenesti? Cine naiba va impiedica?
  • 0 (4 voturi)    
   Pai nu rezista (Luni, 26 septembrie 2011, 9:05)

   Vlad [anonim] i-a raspuns lui seba

   Ce nu e clar in afirmatia aia? Dogma crestina a fost rescrisa de nu stiu cate ori, tocmai pentru a tine pasul cu realitatea. Biserica Catolica si-a cerut scuze oamenilor de stiinta arsi pe rug (ca de exemplu Bruno). Aceeasi Biserica Catolica accepta teoria evolutiei, ca nu are de ales.

   Sunt Biserici protestante care accepta hirotonisesc femei.

   Deci da, dogma se afla intr-o continua lupta cu realitatea. Si cu cat descoperim mai multe despre realitate, cu atat mai mult dogma pierde teren. Si trebuie sa se adapteze, pentru a nu disparea.
   • +4 (4 voturi)    
    confunzi! (Luni, 26 septembrie 2011, 9:33)

    toiu [utilizator] i-a raspuns lui Vlad

    Nu are legatura dogmele Bisericii cu ce afirmi tu. Nu exista o dogma a Biserii cu privire la forma pamantului! Sau cu teoriiile evolutioniste (cel putin cu unele). La un moment dat au fost oameni apartinand Bisericii care afirmau si sustineau ca (de exemplu) Soarele se invarte in jurul Pamantului. Aceasta era o afirmatie gresita care nu implica vreo dogma ci pur si simplu era o concluzie personala a lor in urma interpretarii Bibliei sau a altor scrieri sfinte. Principalele dogme le poti gasi in Crez. Intra-devar acolo se afirma ca Dumnezeu este Creatorul cerului si al pamantului. Aceasta afirmatie nici nu infirma nici nu sustine teoria evolutionista in forma prezentata de Darwin. Exista de exemplu dogma Sfintei Treimi. Ce trebuie adaptat aici ca sa " nu piarda teren" Biserica (sau dogma)? Nu tine de lumea materiala unde stiinta poate sa explice anumite fenomene naturale.
    • 0 (2 voturi)    
     Definitia dogmei (Luni, 26 septembrie 2011, 12:00)

     Vlad [anonim] i-a raspuns lui toiu

     Pai atunci defineste tu ce e aia "dogma", daca dogma nu e bazata pe "concluzii personale trase in urma studiului Bibliei si a altor carti sfinte".

     Daca oameni de stiinta au fost arsi pe rug ca eretici pentru ca au sustinut ca geocentrismul e gresit, sa inteleg ca geocentrismul nu facea parte din dogma? Atunci de ce au fost condamnati ca "eretici"?

     EREZÍE, erezii, s. f. 1. Doctrină sau credință religioasă care ia naștere în sânul unei biserici, abătându-se de la dogmele consacrate și care este condamnată de biserica respectivă. 2. Fig. greșeală, eroare, rătăcire. – Din fr. hérésie, lat. haeresis.

     Dogma cuprinde mult mai multe lucruri decat cele numite de tine. Le-ai numit, mai degraba, pe cele care nu poti fi nici infirmate, nici dovedite. Sa inteleg ca de dogma tin strict chestiile "imateriale"? Pe ce te bazezi cand spui asta?

     Ma rog, asta e o alta dovada ca din religie, fiecare adept adopta ce ii convine.
     • +1 (1 vot)    
      confuzii (Luni, 26 septembrie 2011, 22:52)

      toiu [anonim] i-a raspuns lui Vlad

      Pe scurt. Dogma: formularea sinodala a unei doctrine de credinta in care Biserica recunoaste continutul deplin si dezvoltarea fidela a invataturii apostolice transmisa fie prin traditia scrisa fie prin cea orala. Din comentariul tau ar rezulta ca exista o formulare sinodala (sau altfel spus o hotarare a Bisericii in cadrul unui Conciliu din multele care au existat de-a lungul istoriei) in care sa postuleze ca geocentrismul ar fi o erezie. Te rog sa specifici locul, data, etc pentru ca eu nu cunosc asa ceva. Ti-as fi indatorat daca mi-ai da asa o informatie pretioasa. Revenind la Giordano Bruno. Principalele capete de acuzare la adresa lui au fost: contestarea transsubstantialitatii ( negarea transformarii painii si a vinului in cadrul liturghiei in Trupul si Sangele lui Cristos-dogma a Bisericii), contestarea Sfintei Treimi(dogma a Bisericii), contestarea fecioriei Sfintei Marii (dogma a Bisericii). In subsidiar i s-au adus in cadrul procesului acuze privind practicarea magiei, credinta in metempsihoza si viziunea lui cosmologica (singurul punct care avea legatura cu calitatea lui de om de stiinta). In final a fost ars pe rug pentru sustinerea in continuare a ereziilor pentru care a fost acuzat. Daca ai cumva alte informatii ( mai ales dintre cele care sustin ca Giordano Bruno a fost ars pe rug pentru afirmatiile lui din sfera stiintifica) sustinute de documente ti-as fi indatorat daca le-ai specifica. La fel de indatorat as fi si daca mi-ai da alte nume de oameni de stiinta care au fost arsi pe rug pentru afirmatiile lor vis-a-vis de o teorie din domeniul stiintific. Eu personal nu cunosc nici unul!
      • 0 (0 voturi)    
       erata (Luni, 26 septembrie 2011, 23:31)

       toiu [anonim] i-a raspuns lui toiu

       care sa postuleze ca geocentrismul ar fi o dogma
 • -1 (3 voturi)    
  religia este (Luni, 26 septembrie 2011, 14:36)

  ciolanos [utilizator]

  un mod de a conduce lumea . un mod de subjuga lumea.
  daca s-ar nationaliza averile tuturor bisericilor ar fi cel mai bine.
  un preot se impune in fata enoriasilor nu prin avutie .


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri