"Nu mi-am pierdut inca vocea de comandant", glumeste Vladimir Putin, confruntat cu o problema de microfon, foarte relaxat dupa anuntul candidaturii sale la prezidentialele din 2012, in fata a 11.000 de militanti ai partidului Rusia Unita, relateaza AFP.

Vladimir PutinFoto: Reuters

In enorma sala de concert a stadionului Lujniki din Moscova, unde au cantat Madonna sau Bono, militantii asteapta cuminti sosirea premierului Vladimir Putin si a presedintelui Dmitri Medvedev, scandand "Rusia!", "Uniti!" si "Ura!"

Un minor ia cuvantul pentru a lauda "stabilitatea" anilor 'putinieni', dar pierde sirul cuvintelor si scoate o hartie din buzunar pentru a citi continuarea.

Un reprezentant al tineretului vorbeste despre un mare "viitor pentru Rusia", cu noi "gazoducte, conducte de apa si acces la internet in sate".

Actorul Vladimir Maskov rezuma: Rusia are "forta si idei, dar mai ales un lider", aluzie la Vladimir Putin, presedinte intre 2000 si 2008 si ulterior premier al 'delfinului' sau, Dmitri Medvedev.

Cei doi lideri ajung impreuna si iau loc in mijlocul delegatilor. In fata criticilor care vorbesc tot mai des de asemanarea cu partidul comunist sovietic, partidul Rusia Unita a evitat sa aduca si un podium, asa cum se facea in vremea URSS.

Dupa intonarea imnului sovietic, reintrodus de Vladimir Putin imediat ce a preluat puterea, omul forte al tarii urca primul la tribuna, pentru a anunta "acordurile incheiate in urma cu cativa ani" cu Dmitri Medvedev privind repartitia rolurilor.

Afirma ca presedintele va ocupa primul loc pe lista partidului aflat la putere, pentru a deveni ulterior prim ministru.

Vizibil multumit de propunerea de "modernizare" a Rusiei, Dmitri Medvedev anunta in aplauzele multimii ca Vladimir Putin va candida pentru fotoliul de la Kremlin.

Dupa ce i-a acordat acest interval de timp delfinului sau, Vladimir Putin reia cuvantul pentru a-si expune, timp de 40 de minute, programul sau.

"Este absolut realizabil sa aducem Rusia, in urmatorii cinci ani, in randul celor mai puternice cinci economii mondiale", spune el, promitand "reinarmarea totala in urmatorii cinci-zece ani a armatei si a marinei".

Salariile vor creste, clasa medie va deveni mai numeroasa si impozitele pe consumul si averile celor bogati vor fi ridicate pentru a se reduce nedreptatile sociale, continua acesta.

Delegatii voteaza fara intarziere, in unanimitate, propunerea de transformare a discursului lui Vladimir Putin in "program electoral" al partidului pentru alegerile legislative din decembrie.

In momentul aprobarii listei electorale a partidului, un singur delegat din cei 583 a votat impotriva.

"Unde este acest disident?", intreaba, surazator, Vladimir Putin, fostul agent KGB care a redus la neant opozitia politica a tarii.