Ministrul brazilian al Finantelor, Guido Mantega, a afirmat sambata la Washington ca tarile bogate nu mai sunt in masura sa lupte singure impotriva crizei in care a intrat economia mondiala.

"Tarile avansate nu mai pot gestiona singure riscurile pentru stabilitatea mondiala", a afirmat Mantega, in fata adunarii statelor membre al Fondului Monetar International, cerand "economiilor emergente si in dezvoltare" sa-si asume propriile responsabilitati pentru a asigura cresterea mondiala.

El a subliniat ca "orice revenire a cresterii mondiale va depinde in mare masura de aceste tari".

Mantega a cerut tarilor bogate sa-si relanseze economiile mai degraba prin politici bugetare decat prin politici monetare, acolo unde este posibil.

"Suntem de parere ca tarile care mai au inca un pic de marja de manevra bugetara ar trebui sa adopte politici de relansare, in special prin masuri care au repercusiuni importante asupra activitatii", potrivit textului alocutiunii sustinute in fata Comitetului monetar si financiar international.

"Suntem mult mai putin favorabili unor noi relaxari cantitative a politicilor monetare in tarile avansate", a continuat acesta.

Brazilia acuza bancile centrale occidentale si ratele dobanzilor de interventie foarte reduse pentru afluxul de capital spre tarile emergente, care a provocat, in cazul acestei tari, o puternica apreciere a realului, moneda nationala.