Dictaturile nazista si comunista din perioada 1933 si 1989 au avut efectul unei "ploi acide" asupra credintei crestine in zona estica a Germaniei, a declarat sambata Papa Benedict al XVI-lea, la catedrala Erfurt, in fosta Republica Democrata Germana.

"Dragi frati si surori, aici in Turingia si in ceea ce era atunci RDG, ati indurat o dictatura bruna si o dictatura rosie, care au produs asupra credintei crestine efectul unei ploi acide", a spus acesta.

Subiectul ploilor acide este foarte sensibil in fosta RDG, unde poluarea industriala a produs ravagii.

Papa a recunoscut ca "noua libertate", dupa caderea Zidului Berlinului, a acordat Bisericii "noi posibilitati" precum "restructurarea si extinderea centrelor parohiale". "Dar aceste posibilitati au fost ele insotite de o crestere a credintei? Nu trebuie cautate radacinile profunde ale credintei si vietii crestine in alta parte decat in libertatea sociala", a spus Benedict al XVI-lea.

El a apreciat ca biserica germana, bine organizata, cu structuri inca puternice, nu reuseste sa transmita un mesaj suficient de puternic si sa antreneze oamenii, intr-o societate individualista si secularizata.

Papa a adus si un omagiu celor care, sub regimul comunist, "intr-un climat ostil Bisericii, si-au educat copiii in credinta catolica" si "au opus rezistenta ideologiei comuniste".