Cvartetul pentru Orientul-Mijlociu, format din Statele Unite, Natiunile Unite, Rusia si UE, a propus un calendar al reluarii negoicerilor intre Israel si Palestina, ca reactie la cererea de aderare a unui stat Palestina la ONU, potrivit AFP.

Vice-ministrul de externe israelian a declarat ca acest calendar, care presupune realizarea unui acord de pace pana la finalul lui 2012, nu este "sacru". "Important in luare de pozitie a Cvartetului este ca nu presupune conditii de reluare e discutiilor pe marginea coloniilor si frontierelor (...) Insa calendarul aplicarii nu este sacru", a spus el.

Totul va depinde de acceptarea palestinienilor fara a ameninta cu "actiuni unilaterale", aluzie la demersul lui Mahmoud Abbas la ONU.

Oficial, Israelul "studiaza" propunerea Cvartetului. Vineri, palestinienii au facut apel la Israel sa nu rateze "oportunitatea oferita de Cvartet", insa a pus conditii. "Suntem pregatiti sa ne asumam responsabilitati, insa Israelul trebuie sa si le asume pe ale sale si sa opreasca colonizarea din Cisiordania si Ierusalimul de Est," a declarat negociatorul Saeb Erakat.

Cvartetul incearca sa revina "privind catre viitor", a explicat un oficial american.

"Presedintele Abbas a prezentat scrisoarea, este imperativ sa luam nota de ea si sa oferim idei de raspuns. Trebuie sa revenim la ceea ce este esential si anume sa gasim modalitatea de reluare a negocierilor".

Aceasta abordare "simpla", potrivit mai multor membri ai grupului, consta inainte de toate intr-un calendar.

Israelienii si palestinienii se vor intalni intr-o prima faza intr-o luna pentru a stabili "un calendar si o metoda de negocieri".

Angajamentul de a ajunge la un acord definitiv la sfarsitul lui 2012 "cel mai tarziu" va fi luat chiar la aceasta reuniune "pregatitoare".

Partile vor prezenta apoi "propuneri complete in trei luni" privind securitatea si problema frontierelor si isi vor lua angajamentul sa inregistreze "progrese substantiale in sase luni".

Declaratia este foarte putin detaliata pe fond. Ea se refera la discursul lui Barack Obama din mai, in care presedintele american a propus negocierea pe baza frontierelor dinaintea razboiului israeliano-palestinian din 1967, cu schimburi de teritorii acceptate de ambele parti pentru a tine cont de evolutiile ulterioare.

Dar Cvartetul nu abordeaza, de exemplu, problema spinoasa a coloniilor evreiesti si nici cererea Israelului de a fi considerat un stat-natiune al poporului evreu.

Planul prevede in schimb o conferinta internationala la Moscova evaluarea progresului discutiilor.