Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a remis vineri, secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, cererea de aderare a statului Palestinian la Natiunile Unite, anunta AFP.

Abbas a prezentat aceasta cerere intr-un plic purtand emblema palestiniana, cu putin timp inainte de discursul pe care urma sa-l rosteasca in fata Adunarii Generale.

In discursul sustinu in fata Adunarii Generale, Mahmoud Abbas s-a declarat "gata sa revina imediat la negocieri" pe baza frontierelor din 1967 si a inghetarii colonizarii israeliene.

"Nu cautam nici sa izolam nici sa delegitimam Israelul", a spus Abbas.

Anterior, Israelul avertizase ca va stopa imediat negocierile cu palestinienii daca acestia intreprind vreun demers vizand recunoasterea internationala a statului lor la Organizatia Natiunilor Unite.

"Daca o cerere directa este prezentata, nu va mai exista loc pentru negocieri", a declarat vineri seful diplomatiei israeliene, Avigdor Lieberman, citat de RIA Novosti.

.

Ban va transmite cererea "spre mijlocul dupa-amiezii" misiunii Libanului, tara ce asigura presedintia turnanta a Consiliului de Securitate, au declarat surse din cadrul ONU.

Presedintele Barack Obama a caracterizat miercuri drept o "scurtatura" iluzorie cererea palestiniana, in conditiile in care SUA au avertizat deja ca vor recurge la dreptul de veto in Consiliul de Securitate.

Palestinienii spera sa obtina "mai mult decat cele noua voturi" necesare, din 15, pentru a valida o cerere de adeziune, ceea ce va forta SUA sa recurga la dreptul de veto, a declarat joi consilierul diplomatic al lui Abbas, Majdi al-Khaldi.

Votul din Consiliul de Securitate nu va avea loc mai devreme de cateva saptamani.

Israelul a reactionat imediat, declarand ca "regreta" demersul palestinian. "Regretam acest demers", a declarat Gidi Shmerling, purtator de cuvant al premierului Benjamin Netanyahu. "Consideram ca singura cale spre o pace veritabila trece prin negocieri, nu prin astfel de acte unilaterale", a adaugat acesta.

Israelul si Statele Unite se opun categoric acestei initiative, afirmand ca un stat palestinian nu poate rezulta decat in urma unui acord de pace