O inregistrare video cu Hana, fiica adoptiva a lui Muammar Gaddafi, despre care acesta pretinde ca a fost ucisa in timpul uni bombardament american din 1986, a fost publicata de cotidianul The Daily Telegraph.

Hana si Muammar GaddafiFoto: telegraph.co.uk

Imaginile, care fac parte dintr-o serie de inregistrari care prezinta viata familiei Gaddafi intr-o vacanta petrecuta in afara capitalei Tripoli la sfarsitul anilor '80, o arata pe Hana Gaddafi lovind o minge de fotbal si fiind alintata de tatal sau.

Videoclipul este filmat la trei ani dupa raidul asupra complexului Bab al-Azizia din Tripoli, in timpul caruia colonelul Gaddafi a sustinut ca micuta Hana a fost ucisa. In imagini, se aude clar cum membrii familiei o striga pe fetita "Hana".

Copilul din imagini seamana cu fotografia unei femei adulte, cu numele Hana Gaddafi, a carei diploma de invatamant a fost gasita in dormitorul complexului colonelului, dupa fuga acestuia.

"Micuta eroina Hana", se aude Muammar Gaddafi spunand. Acesta o incurajeaza pe fetita sa joace fotbal cu el si cel de-al treilea fiu al sau, Saadi, pe atunci un adolescent.

Ani de zile, colonelul Gaddafi a folosit presupusa ucidere a Hanei pentru a hrani sentimentele anti-occidentale ale poporului libian. Oficiali ai regimului spun ca familia Gaddafi a adoptat o alta fetita, cu acelasi nume, dupa raidul american.

Mai multe surse au declarat in luna martie a acestui an ca Hana este acum doctor la Centrul Medical din Tripoli. Ulterior, The Telegraph a obtinut documente care aratau ca Hana a fost tratata la Tripoli de un medic dentist britanic in 2008.

Imaginile ofera si o alta privire asupra vietii de familie a lui Gaddafi. Saadi Gaddafi, un fan al fotbalului, care a jucat cateva meciuri in Italia si a fost descris drept cel mai prost jucator care a evoluat vreodata in Serie A, poate fi vazut alergand dupa o minge si ratand sutul.

Mohammed Ali, care a filmat aceste imagini, a lucrat pentru familia Gaddafi timp de noua ani, fiind unul dintre cei trei cameramani oficiali ai colonelului. Dupa ce si-a facut studiile in Kent, a lucrat pentru televiziunea libiana de stat, unde a fost remarcat de colonelul Gaddafi.

Ali a declarat ca familia colonelului campa frecvent pe campurile din afara orasului.

Gaddafi, care se temea ca ar putea fi asasinat, dormea separat pe o simpla saltea, departe de corturile celorlalti.

"Nimeni nu stia in ce casa doarme si, cand iesea in afara orasului, nu dormea niciodata inauntrul cortului", a adaugat acesta.

Acum, se presupune ca Hana se afla alaturi de sotia colonelului si trei dintre fiii sai - Mohammed, Hannibal si Aisha - in Algeria.