Insula Lampedusa este din nou teatrul ciocnirilor dintre politisti si imigrantii tunisieni, nemultumiti de conditiile in care sunt cazati. Pe de alta parte, localnicii protesteaza si ei fata de prezenta imigrantilor, cerand evacuarea acestora, relateaza AFP.

Politistii echipati cu casti si scuturi au inceput sa loveasca emigrantii care au sarit de pe un zid cu o inaltime de 3-4 metri pentru a scapa de lovituri, potrivit imaginilor difuzate de televiziunile italiene.

Agentia ANSA precizeaza ca trei membri ai fortelor de ordine au fost raniti, alaturi de cateva zeci de tunisieni.

Tensiunea a crescut in ultimele zile pe mica insula, unde se afla peste o mie de imigranti tunisieni care cer sa fie transferati pe continent, dar urmeaza cel mai probabil sa fie repatriati, in virtutea unui acord semnat intre Tunisia si Italia.

Un grup de emigranti a provocat marti dupa-amiaza un incendiu care a distrus trei cladiri ale centrului de primire. Miercuri dimineata, aproximativ 300 de tunisieni au defilat pe strazile din Lampedusa strigand "libertate, libertate".

Locuitorii din Lampedusa, exasperati de imigranti, au atacat doua echipe de televiziune. Unii dintre ei au aruncat cu pietre in imigranti, care au ripostat.

Cateva zeci de localnici asediau sediul primariei, unde se afla primarul Bernardino De Rubeis, caruia ii reproseaza ca este prea tolerant cu imigrantii.

"Trebuie sa ma apar si sunt pregatit sa o fac, scrieti asta", le spune acesta ziaristilor, aratandu-le o bata de base-ball aflata pe birou.

"Suntem in prezenta unui scenariu de razboi", adauga primarul, care cere ca "statul sa trimita imediat elicoptere si nave pentru a evacua tunisienii".

O parere impartasita si de guvernatorul Siciliei, Raffaele Lombardo: "Lampedusa trebuie evacuata imediat. Nu putem accepta ca aceasta perla a Mediteranei sa devina un teritoriu al gherilelor si terorii".

"Ceea ce se intampla era previzibil. Ce ne surprinde, in schimb, este ca ministerul de Interne nu a prevazut nimic", a continuat acesta.

Peste 48.000 de migranti ilegali veniti din Tunisia sau din Libia au ajuns de la inceputul acestui an in Italia, dupa ce au traversat Mediterana in ambarcatiuni improvizate.

Nu este pentru prima oara cand centrul de primire din Lampedusa este teatrul tensiunilor si protestelor imigrantilor, care protesteaza fata de conditiile de primire si de lentoarea procedurilor de transferare spre alte centre mai putin suprapopulate.