Rusia a lansat miercuri cu succes un satelit militar, operatiune care fusese amanata trei saptamani in urma esecului lansarii unei rachete Proton, a anuntat Agentia spatiala rusa Roskosmos, citata de AFP.

"O racheta Proton-M lansata de la cosmodromul Baikonur (Kazahstan) la 02.47 ora Moscovei (01.47, ora Romaniei) a plasat pe orbita un satelit pentru Ministerul Apararii", a informat Roskosmos intr-un comunicat.

Racheta urmeaza sa se separe de etajul sau superior "Briz-M" la 7.48 GMT (10.48, ora Romaniei), o operatiune delicata care a esuat in trecut, a adaugat Roskosmos.

Roskosmos suspendase folosirea de rachete Proton-M, dupa lansarea esuata a satelitului de comunicatii Express-AM4 pe 18 august, care a ajuns pe o orbita gresita. La sfarsitul lunii, Rusia a dat unda verde marti pentru reluarea utilizarii rachetelor Proton-M.

Roskosmos va realiza un nou program de lansari pana la finalul anului, dupa ce problema va fi remediata. Inainte de esecul inregistrat pe 18 august, alte 10 lansari cu racheta Proton-M erau programate.

La o saptamana dupa ratacirea satelitului Express-AM4, considerat de constructorii sai ca cel mai puternic satelit realizat vreodata in Europa, cargoul spatial Progress s-a prabusit, afectand programul de alimentare al personalului aflat pe Statia Spatiala Internationala.

Progress urma sa transporte pe ISS peste 2,6 tone de incarcatura: aparatura stiintifica, carburant pentru mentinerea statiei pe orbita, produse alimentare, apa si oxigen pentru astronauti.

Roskosmos a anuntat luni ca lansarea rachetei Soyuz TMA-22, care ar urma sa transporte pe ISS, la 22 septembrie, un nou echipaj, ar putea fi amanata.