​Cipru a inceput exploatarea de petrol si gaze naturale in estul Marii Mediterane, ceea ce ar putea spori tensiunile cu Turcia, informeaza BBC. Lucrarile au inceput "noaptea trecuta tarziu", potrivit directorului companiei nationale de energie cipriote, Solon Kassinis.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, de altfel, ca Turcia va incepe cat mai curand exploatarea de gaze naturale pe coasta Ciprului. El a adaugat ca armata turca va monitoriza estul Mediteranei cu avioane, fregate si barci cu torpila.

Guvernul turc a recunoscut ca aceasta zona economica este foarte disputata si a avertizat Cipru cu privire la initiativa de a explora in zona Mediteranei.

"Lucrarile de exploatare ale cipriotilor greci din estul Marii Mediterane reprezinta o provocare", a declarat ministrul turc al energiei, Taner Yildiz.

Comisia Europeana a cerut atat Ciprului, cat si Turciei sa nu amplifice aceasta problema si sa gaseasca solutii pentru aplanarea disputei privind nordul Ciprului.

Turcia sustine ca nici un guvern nu are dreptul de a negocia asupra apelor teritoriale ale Ciprului atat timp cat discutiile de alaturare a insulei nu se incheie cu succes. In acelasi timp, Cipru are mare nevoie de fonduri si energie, guvernul cipriot fiind recunoscut atat de ONU, cat si de Uniunea Europeana.