Barack Obama a afirmat luni ca bogatii si marile intreprinderi trebuie sa-si achite “partea corecta” de impozite, cu ocazia prezentarii unui plan suplimentar de reducere a deficitului de 3.000 de miliarde de dolari, si care prevede o inasprire a fiscalitatii pentru persoanele cu venituri mari, relateaza AFP.

"Nu putem iesi din aceasta prapastie doar prin reducerea cheltuielilor", a declarat presedintele, referindu-se la deficitul colosal al Statelor Unite: "este normal sa cerem tuturor sa-si achite partea corecta".

"Nu ne mai putem permite aceste rate de impozitare mai reduse pentru bogati. Nu ni le mai putem permite in conditiile in care suferim deficite masive", a rermarcat Obama, care nu doreste sa prelungeasca dincolo de sfarsitul anului 2012 - data de expirare - facilitatile fiscale acordate celor mai bogati americani de predecesorul sau republican, George W. Bush.

"Nu este o lupta de clasa, este matematica”, a ironizat presedintele, foarte combativ, in replica la criticile adversarilor sai republicani, care il acuza ca vrea sa ii pedepseasca pe cei care au reusit si sa descurajeze astfel “creatorii de locuri de munca".

Presedintele, care se confrunta cu un somaj foarte ridicat si cu cote proaste in sondaje, cu 14 luni inainte de prezidentialele din noiembrie 2012, a aratat ca "contribuabilii din clasa medie nu trebuie sa plateasca impozite mai mari decat milionarii si miliardarii".

Propunerile prezentate luni de Obama ar urma reduca cu 4.400 miliarde de dolari deficitul american in urmatorii zece ani, tinand cont si de cele 1.200 miliarde rezultate in urma acordului dintre Casa Alba si Congres, la inceputul lunii august.

Jumatate dintre sumele evocate reprezinta noi masuri de economie si cealalta jumatate noi venituri fiscale.

Anumiti milioanari sunt taxati mai putin, deoarece investitiile lor - valoare adaugata, dividende si alte dobanzi - sunt in prezent mai putin impozitate decat salariile.

Obama i-a avertizat pe republicani ca va face uz de dreptul de veto in fata oricarui proiect de lege care va reduce cheltuielile de sanate pentru persoanele in varsta fara sa contina o majorare a impozitelor pentru cei mai bogati americani si pentru marile intreprinderi.

Fara nicio surpriza, adversarii lui Obama au reactionat cu ostilitate la acest discurs. "Amenintari de veto, o majorare masiva a impozitelor, economii inselatoare si trimiterea mingii in terenul adversarului in ceea ce priveste chestiunea programelor sociale, asta nu e o reteta pentru o crestere economica sau a locurilor de munca, si nici macar pentru o reducere semnificativa a deficitelor", a afirmat Mitch McConnell, liderul minoritatii din Sénat.

Mitt Romney, unul dintre cei mai bine plasati candidati pentru investitura republicana, a spus ca "planul de crestere a impozitelor prezentat de va avea un defect devastator asupra cresterii economice".