Un navigator "usor beat" a cauzat partial prabusirea avionului Tupolev in nord-vestul Rusiei, tragedie in urma careia si-au pierdut viata 44 de persoane, in luna iunie, potrivit unui raport al comisiei de ancheta, citat de Ria Novosti.

Ramasitele avionului prabusit in RusiaFoto: Reuters

Comisia arata ca echipajul a decis sa "nu mai efectueze inca un tur pentru o noua apropiere" inainte de aterizare, in conditiile in care avionul se afla deja sub "altitudinea minima de siguranta".

"Subordonarea capitanului catre navigator, care se afla intr-o stare de agitatie si era usor beat", a fost unul dintre factorii care au contribuit la acest accident, potrivit raportului publicat luni.

"Analizele au indicat un procent de 0,81% alcool etilic in sangele navigatorului , ceea ce corespunde unei stari de betie usoara", a precizat raportul Comisiei interstatele pentru aviatie (MAK), insarcinata cu anchetarea catastrofelor aeriene in tarile Comunitatii Statelor Independente (fostul URSS, cu exceptia tarilor baltice si a Georgiei).

Un al motiv a fost gestionarea slaba a echipajului (crew resource management - CRM) de catre capitan.

Aeronava RusAir Tupolev Tu-134, cu 43 de pasageri la bord si noua membri ai echipajului, efectua o cursa Moscova - Petrozavodsk, cel mai mare oras din regiunea Karelia.

Avionul, care a incercat sa aterizeze pe o vreme nefavorabila si in conditii slabe de vizibilitate, a atins arborii, inainte de a se zdrobi de un drum aflat in vecinatatea aeroportului.

44 de persoane au pierit in urma impactului, alti trei pasageri decedand ulterior.