Un sondaj global BBC arata ca un numar mai mare de oameni sprijina recunoasterea la ONU a statului palestinian decat se opun, insa o treime din cei intervievati nu si-au exprimat nicio optiune.

In 19 tari, 49% sprijina propunerea, in timp ce 21% se opun, iar 30 la suta dintre cei intervievati nu si-au exprimat punctul de vedere, apreciind ca guvernul tarii lor ar trebui sa se abtina de la vot. In Rusia si Chile, procentul nehotaratilor s-a cifrat insa la mai mult de 50 la suta.

Liderii palestinieni au anuntat ca urmeaza sa solicite, la Adunarea Generala, statut de membru cu drepturi depline al Organizatiei Natiunilor Unite, insa SUA au afirmat ca vor recurge la dreptul de veto in Consiliul de Securitate al ONU pentru a bloca recunoasterea statului palestinian.

Sondajul BBC - GlobeScan arata sprijin majoritar in tari predominant musulmane, dar si in China, unde numai 9% s-au exprimat impotriva. Chiar si in statele unde opozitia era mai puternica exista mai multi oameni care au sprijinit rezolutia decat cei care se opun.

In SUA si Filipine, 36% se opun, insa 45% dintre americani o sprijina, precum si 56% din filipinezi.

In Europa: Franta - 54% sprijin, 20% opozitie; Germania - 53% vs. 28%; Marea Britanie 53% vs. 26%.

In total, au fost intervievate 20.466 de persoane in 19 tari, fie in discutii directe, fie telefonic, in perioada 3 iulie - 29 august. Marja de eroare este de plus/minus 2,1 - 3,5 la suta.

Joia trecuta, palestinienii au lansat oficial campania de recunoastere a statului lor ca membru cu drepturi depline al ONU, anuntand ca vor organiza o serie de demonstratii pasnice in zilele urmatoare, inainte de debutul Adunarii Generale a Natiunilor Unite, la 21 septembrie.

Reuters scria recent ca, deoarece negocierile de pace cu Israelul au inghetat din cauza controversei legate de constructia de asezari israeliene pe teritoriul palestinian, acestia din urma au anuntat ca vor cauta recunoasterea statului lor, compus din Fasia Gaza si Cisiordania, cu capitala in Ierusalimul de Est.