Sute de chinezi au luat parte, in ultimele trei zile, la proteste violente impotriva unei fabrici ce produce panouri solare, aflata in estul tarii, transmite AFP, citand relatari din presa de stat din China. Demonstrantii afirma ca poluarea produsa de fabrica a provoacat aparitia mai multor cazuri de cancer printre locuitori.

Circa 500 de persoane s-au adunat joi in orasul Haining, din provincia Zhejiang, cerand explicatii pentru moartea unui mare numar de pesti intr-un rau din apropierea fabricii.

Manifestantii au intrat cu forta in fabrica Jinko Solar, au devastat birourile si au rasturnat masini, inainte ca fortele de ordine sa intervina.

Xinhua scrie ca violentele au continuat in serile de vineri si sambata.

Xinhua scrie ca poluarea industriala ar fi provocat cel putin 31 de cazuri de cancer printre locuitorii din satul Hongxiao, parte a zonei Haining. Locuitorii afirma ca sase din acestea sunt cazuri de leucemie. Incepand din aprilie, rezidurile industriale provenite de la fabrica au depasit limitele legale privind poluantii.

Jinko Solar, care este listata la New York Stock Exchange, are peste 10.000 de angajati in fabrici din provinciile Jiangxi si Zhejiang.

Pagina electronica a companiei nu mentiona nimic duminica in legatura cu protestele, iar AFP nu a reusit sa contacteze telefonic conducerea fabricii. De asemenea, autoritatile locale si politia au refuzat sa comenteze incidentele din ultimele zile.

AFP precizeaza ca poluarea industriala a provocat si in trecut revolte in China. Autoritatile din Dalian, oras aflat in nord-estul tarii, au fost de acord recent sa mute o fabrica chimica dupa protestele localnicilor.