Circa 300 de demonstranti s-au adunat sambata in Districtul Financiar din New York, in apropiere de Wall Street, pentru a protesta fata de influenta banilor in politica americana si pentru a condamna ceea ce ei au numit nedreptatile sistemului financiar, transmite FoxNews. Organizatorii au afirmat ca protestele lor sunt modelate dupa valul de revolte din lumea araba.

Protest impotriva bancilorFoto: Reuters

Unul dintre marsuri, denumit "Ocupati Wall Street", a fost popularizat de publicatia activista Adbusters, fiind promovat pe Twitter, Facebook si alte retele de socializare online. Demonstranti au purtat pancarte pe care scria: "Wall Street is our Street", "E patriotic sa te opui!", "Wall Street distruge America!" si "Noi suntem poporul".

New York Post a scris ca cele cateva sute de manifestanti au fost departe de cei 20.000 de manifestanti anuntati de organizatorii evenimentului intitulat “Day of Rage”. Publicatia scrie ca cei mai multi dintre manifestanti erau elevi de liceu si hippioti batrani.

Potrivit CNN, politia din metropola americana a luat masuri sporite pentru a-i impiedica pe manifestanti sa provoace haos, blocand unele parti din Districtul Financiar, inclusiv zona faimoasei statui "“Charging Bull”, ce reprezinta un taur. Manifestantii doreau sa protesteze in acel loc, aflat in sudul cartierului Manhattan. Autoritatile au afirmat ca activistii stransi in zona blocau traficul.

NYPD a anuntat ca a creat o zona rezervata protestului in apropiere de New York Stock Exchange, insa manifestantii "au ales sa nu o foloseasca".

Demonstrantii s-au adunat si in apropiere de Wall Street, multi dintre ei facand yoga si tai chi in Bowling Green Park.

Doi dintre manifestanti au fost arestati dupa ce au incercat sa intre intr-o filiala a Bank of America purtand masti pe figura.

Potrivit autoritatilor, niciunul dintre organizatori nu a solicitat permis pentru demonstratii.