Presedintele SUA, Barack Obama, va propune introducerea unei asa-numite "Buffett Tax" pentru americanii care castiga mai mult de un milion de dolari pe an, transmite Reuters. Propunerea va fi inaintata Congresului luni, ca parte a recomandarilor Casei Albe de reducere a deficitului. Decizia sa reprezinta un gest populist menit sa atraga votantii democrati inainte de alegerie din 2012, insa, cel mai probabil, nu va aduce multi bani la buget, precizeaza Reuters.

Barack ObamaFoto: Reuters

Propunerile ce vor fi inaintate asa-numitului Super Committee din Congresul de la Washington vizeaza reducerea defictului bugetar cu pana la trei trilioane de dolari in urmatorii 10 ani.

Directorul de comunicare al Casei Albe, Dan Pfeiffer, a scris sambata pe Twitter ca taxa va actiona "ca un AMT" (Alternative Minimum Tax), menita sa asigure ca milionarii vor plati cel putin aceleasi impozite ca familiile din clasa de mijloc.

Asa-numita "Buffett Tax" se refera la miliardarul Warren Buffett, care a scris in acest an ca oamenii bogati platesc deseori mai putine impozite decat cei care lucreaza pentru ei, din cauza unor erori in Codul Fiscal. Investitorul american a spus ca milionarii isi permit sa plateasca mai mult.

Barack Obama urmeaza sa-si prezinte recomandarile luni, la Casa Alba. Analistii se asteapta ca liderul american sa solicite masuri pentru cresterea veniturilor fiscale, precum si reduceri bugetare.

Reuters precizeaza insa ca Congresul de la Washington poate sa nu tina cont de recomandarile presedintelui. In plus, republicanii care controleaza Camera Reprezentantilor au declarat in repetate randuri ca nu sustin cresterile de taxe.

Super Committee, format din sase congresmeni democrati si sase republicani, trebuie sa gaseasca mijloace de reducere ale deficitului de cel putin 1.2 trilioane de dolari pana la sfarsitul anului, pentru a evita taieri bugetare automate. Ei sunt mandatati sa identifice reduceri de pana la 1.5 trilioane de dolari.