Rebelii libieni au capturat vineri aeroportul din Sirte dupa confruntari violente cu trupele loiale fostului lider libian, Muammar Gaddafi, a relatat televiziunea Al-Jazeera, citata de Reuters. Guvernul provizoriu din Libia a anuntat joi ca trupele sale au ajuns la periferia orasului natal al lui Gaddafi, aflat inca sub controlul fortelor liderului fugar.

Rebelii au inconjurat SirteFoto: Reuters

Potrivit informatiilor, aeroportul se afla la circa 10 km sud de oras.

Sute de luptatori loiali noilor autoritati de la Tripoli se afla in apropiere de Sirte. Un corespondent Reuters a observat zeci de camionete dotate cu mitraliere si cel putin patru tancuri, aflate pe un drum picincipal de acces in oras.

Pana la inceputul acestei saptamani, incercarile repetate ale rebelilor de a avansa in fieful lui Gaddafi au fost blocate la peste 50 de kilometri de Sirte.

Sirte este unul din ultimele bastioane ale lui Gaddafi, impreuna cu orasele Bani Walid si Sabha.

Tot vineri, rebelii au anuntat ca au preluat controlul unei vai care duce in centrul orasului Bani Walid. Localitatea, aflata la 180 de km sud de Tripoli, se afla sub asediu de doua saptamani, iar sute de sustinatori ai lui Gaddafi, bine inarmati, au ocupat pozitii in centrul orasului.