Premierul turc Reccep Tayyip Erdogan a declarat joi ca "islamul si democratia nu sunt contradictorii", in cursul unei vizite in Tunisia, tara care a declansat "primavara araba" si care se pregateste sa aleaga o adunare constituanta in 23 octombrie, relateaza AFP.

"Islamul si democratia nu sunt contradictorii. Un musulman poate gestiona un stat cu mult succes", a spus Erdogan, care conduce un partid islamo-conservator, in cadrul unei intalniri cu omologul sau tunisian Beji Caid Essebsi.

"Reusita procesului electoral din Tunisia va arata lumii ca democratia si islamul pot merge impreuna", a subliniat Erdogan, citand Turcia ca un exemplu in acest sens.

"Populatia Turciei este 99% musulmana dar este un stat democratic laic unde toate religiile se situeaza pe acelasi nivel. Un musulman, un crestin, un evreu sunt egali intr-un stat laic", a continuat acesta.

Tunisia urmeaza sa aleaga in 23 octombrie o adunare constituanta insarcinata cu redactarea unei noi constitutii, la noua luni dupa caderea regimului lui Ben Ali. Islamistii de la Ennahda, care reclama deschis un model turc, par favoriti in acest scrutin.

Influenta Ennahda suscita insa temeri puternice in mediul laic si in randul intelectualilor tunisieni.

Erdogan, care efectueaza un turneu in tarile "primaverii arabe", a ajuns miercuri in Tunisia, dupa o prima etapa in Egipt. El se va deplasa dupa aceea in Libia.