"Osama traieste!", a strigat un nigerian acuzat ca a incercat sa arunce in aer un avion in ziua de Craciun din 2009 cu explozibil ascuns in lenjeria intima, in prima zi de audieri pentru selectarea juratilor in vedere procesului sau care va avea loc la Detroit, anunta presa locala, citata de AFP.

In cadrul audierii, judecatorul Nancy Edmunds a respins o serie de cereri depuse de Umar Farouk Abdulmutallab, care se apara singur, fara avocat, dar care este asistat de un consilier desemnat de judecator. Aceste cereri aveau ca obiect amanarea inceputului procesului, programat pentru 11 octombrie.

In varsta de 24 de ani, Umar Farouk Abdulmutallab, care s-a aratat calm si respectuos in timpul audierilor preliminare, a lansat mai multe provocari miercuri. "Osama traieste!", "Jihad!" a strigat nigerianul, care sustine caface parte din al-Qaeda si ca Osama bin Laden l-a calificat drept "erou" intr-o inregistrare video.

Mai mult, el si-a pus picioarele pe masa, -a plans de hainele primite de la administratia penitenciarului si a refuzat sa se ridice in picioare la intrarea judecatorului, afirma cotidianul Detroit Free Press.

Tanarul nigerian a fost imobilizat de cativa dintre cei 279 de pasageri ai avionului care se deplasa pe ruta Amsterdam-Detroit, in timp ce incerca sa il arunce in aer. El a fost arestat la coborarea din avion si risca inchisoarea pe viata daca va fi declarat vinovat.

Atentatul ratat a ridicat semne de intrebare din partea serviciilor de informatii americane. Tatal lui Umar Farouk Abdulmutallab, un bancher nigerian, a avertizat el insusi CIA de radicalizarea fiului sau.