Turcia si Statele Unite au semnat astazi un memorandum cu privire la amplasarea unui radar american pe teritoriul turc, ca parte a unui scut anti-racheta care sa protejeze aliatii NATO de eventualele amenintari ale unor rachete balistice, informeaza RIA Novosti.

Radarul de tipul AN/TPY 2, parte a sistemului THAAD, a fost conceput pentru a intercepta rachete cu raza medie de actiune de la altitudini foarte mari si va fi amplasat la o baza militara din estul provinciei Malataya.

Autoritatile de la Ankara si Washington au declarat ca radarul va detecta din timp eventualele rachete care vin din afara Europei, sistemul urmand sa devina operational pana la sfarsitul acestui an.

Potrivit presei turce, radarul va fi operat de la un punct de control al NATO din Germania, insa aliatii vor transmite datele Turciei.

Membrii NATO au convenit sa instaleze un scut anti-racheta in Europa ca protectie impotriva rachetelor balistice lansate de asa-numitele "state problematice" la summit-ul de la Lisabona, de anul trecut.