Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton si ministrul roman al afacerilor externe, Teodor Baconschi, au semnat marti acordul interguvernamental privind amplasarea in Romania a elementelor sistemului de aparare antiracheta. In opinia expertilor cotidianului Nezavisimaia gazeta, acest pas nu va afecta potentialul strategic al Rusiei. In acelasi timp, proiectul unui scut european independent reduce posibilitatea de colaborare dintre Rusia si NATO in domeniul schimbului de date de la statiile radar, scrie Nezavisiamia gazeta.

Intr-un interviu acordat publicatiei citate, directorul Centrului pentru studii politice, Vladimir Evseev, a comentat „aspectul romanesc” al sistemului de aparare aeriana. Potrivit spuselor sale, in exploatare se afla in prezent numai componenta maritima a scutului european, care se bazeaza pe sistemele de coordonare Aegis, dislocate in cadrul primei etape a planului. In etapa secunda, in Romania va fi desfasurata varianta terestra a sistemului Aegis, care nu se afla, deocamdata, in exploatare – el se afla in faza finala de elaborare.

Elementele sistmului antiracheta care vor fi amplasate in Romania nu sunt destinate interceptarii rachetelor balistice intercontinentale, a subliniat expertul. Nici rachetele de interceptare SM-3, care vor fi deplasate in Romania nu pot fi folosite pentru doborarea acestor proiectile.

„Reiese ca baza din Romania nu ameninta cu nimic Rusia, daca nu privim lucurile din perspectiva componentei aeriane a fortelor strategice nucleare, ci doar din cea a rachetelor balistice intercontinentale si a rachetelor balistice cu stationare pe submarine”, crede Evseev. "Vorbind la modul general, se poate spune ca in Romania nu sunt rachete impotriva carora pot fi folosite variantele modificate ale SM-3, destinate sa ajunga in Romania”.

El a amintit ca in perioada presedintiei lui George W. Bush, nu s-a dorit interceptarea rachetelor cu raza medie de actiune. Era vorba de crearea unui scut american impotriva ogivelor care zboara spre SUA, survoland Polonia. La acea data, spune expertul, nu se punea problema apararii Europei. Acum, tocmai acesta este scopul si de aici si importanta desfasurarii sistemului. Proiectul a devenit al NATO si, in mare masura, european, pentru ca nu asigura protectia SUA. Este o modificare foarte importanta a configuratiei sistemului.