Declaratia comuna adoptata de presedintii Basescu si Obama, marti, la Washington, reprezinta prima transpunere intr-un document politic bilateral a parteneriatul strategic cu SUA lansat in 1997, a declarat, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu.

"Ceea ce se poate spune despre spiritul declaratiei, dincolo de ceea ce s-a spus deja, este ca este primul document politic bilateral care consacra parteneriatul strategic cu SUA", a explicat Aurescu, cel care a negociat atat acest document cat si acordul privind scutul. Parteneriatul strategic lansat in 1997 cu ocazia vizitei presedintelui de atunci Bill Clinton la Bucuresti nu a fost transpus niciodata intr-un document bilateral romano-american.

"Negocierea declaratiei comune privind parteneriatul strategic pentru secolul al XXI-lea intre Romania si SUA s-a desfasurat pe parcursul unui interval de un an de zile. Practic, primul proiect al partii romane a fost transmis partii americane in contextul inceperii negocierilor pe tema acordului privind desfasurarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice", a spus Aurescu, cel care a condus delegatia care a negociat declaratia. El a mai spus ca finalizarea ultimelor detalii cu privire la textul declaratiei de parteneriat la nivelul delegatiilor de negociere s-a realizat la Washington in cursul saptamanii trecute. Aurescu a precizat ca aceasta declaratie a fost adoptata in cadrul intrevederii celor doi presedinti la nivel inalt.

"Aceasta este formula utilizata in cazul acestui tip de documente. Acest tip de documente nu se semneaza. Se adopta de catre cei mai inalti reprezentanti ai statului, in cazul de fata de catre cei doi presedinti", a mai spus Aurescu.

"Importanta declaratiei nu rezida numai in reafirmarea caracterului exceptional al parteneriatului si in proiectia sa spre viitor. Documentul are obiectivul de a ridica relatiile bilaterale in domenii cum ar fi cel economic, educational , stiintific, tehnologic si cultural si al relatiilor interumane cel putin la nivelul de excelenta pe care il au in prezent relatiile bilaterale pe domeniul militar si de securitate", a mai spus Aurescu. Presedintii roman si american au adoptat, marti, la Washington, "declaratia comuna privind parteneriatul strategic pentru secolul al XXI-lea intre Romania si SUA".