Guvernul de la Atena a anuntat ca va face investitii de 1,133 de miliarde de euro pentru construirea de parcuri fotovoltaice in tara, care vor produce un total de 458 de megawati si vor crea peste 700 de locuri de munca, anunta AFP.

Unul dintre cele mai mari parcuri, de 200 de megawati, va fi amplasat in orasul Kozani din nord-vestul Greciei de catre o firma al carei capital apartine 100% filialei de energie regenerabila a companiei nationale de electricitate. Kozani este unul dintre orasele cu cele mai mari centrale electrice si intentioneaza sa reduca treptat dependenta de lignit, un combustibil extrem de poluant. Cu un buget de 500 de milioane de euro, parcul va oferi 450 de locuri de munca si va deveni "unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din lume".

Alte doua societati vor crea 40 de parcuri fotovoltaice, cu un cost estimat la 630 de milioane de euro si cu o putere de 258 de megawati.

Premierul grec Georges Papandreou sustine constant ca nu va renunta la investitiile in resursele regenerabile din Grecia, mai ales ca soarele si vantul puternic vor contribui la revitalizarea economica a tarii, care traverseaza una dintre cele mai grave crize economice din ultimii ani. De altfel, Germania este interesata sa "cumpere soare" grecesc si va importa energie electrica produsa de parcurile voltaice din Grecia.