Prefectul de politie al Parisului, Michel Gaudin, a anuntat ca a interzis atat cersetoria cat si "alte forme asimilate", cum ar fi prezentarea de petitii false tracatorilor, pe "cel mai frumos bulevard din lume", Champs-Elysees, scrie Le Figaro.

Masura este valabila 6 luni, pana pe 6 februarie, pentru a include perioada sarbatorilor de iarna. Aceasa, scrie cotidianul, vizeaza cu prioritate grupurile de romani, deseori minori, folositi de retelele mafiote.

Incalcarea ordinului se sanctioneaza cu amenda de 38 de euro si permite controlul identitatii, ceea ce ar putea duce la expulzare.

Prefectura a optat pentru un demes "experimental intr-un loc simbolic", dar ulterior ar putea fi aplicat si in alte cartiere, cum ar fi de exemplu in zona Sacre-Coeur.

Ministrul de Interne francez, Claude Gueant, a afirmat luni ca numarul infractorilor romani din Paris a crescut cu aproape 90% in ultima perioada.

Potrivit ministrului, "in primele sapte luni ale anului 2011, existau 4.800 de romani retinuti de politie la Paris fata de 2.500 pentru aceeasi perioada in 2010." "Aceasta inseamna o crestere de peste 90%", a adaugat el.

Printre masurile avute in vedere, Claude Gueant vorbeste de aducerea "unui magistrat de legatura roman la Paris pentru cateva saptamani care sa oraganizeze repatrierea copiilor delincventi in tara lor."

"Daca acesti copii au parinti prezenti in Franta, atunci vor fi predati acestora inainte de repatriere... In cazul in care nu exista informatii despre prezenta parintilor pe teritoriul nostru, acesti minori vor fi incredintati serviciului de ajutor pentru copii din Romania", a subliniat el.