Extremistul Anders Behring Breivik, autorul a doua atacuri sangeroase la 22 iulie in Norvegia, va comparea pentru prima data "public" la viitoarea sa audiere la tribunalul din Oslo, la 19 septembrie, a decis luni judecatorul, relateaza AFP.

Respingand o cerere a politiei ca audierea sa aiba loc cu usile inchise, judecatorul a decis ca presa, rudele victimelor, supravietuitorii si alte persoane care au suferit un prejudiciu ar putea asista la audierea care va analiza prelungirea arestului prevenitv al lui Behring Breivik si va stabili conditiile in care se va mentine acesta, citeaza Mediafax.

Sedinta va fi totusi incadrata de reguli foarte stricte: va ramane inchisa pentru alti membri ai publicului, fotografiile presupusului ucigas nu vor fi autorizate, iar jurnalistii prezenti in sala nu vor putea relata despre declaratiile facute cu aceasta ocazie.

Politia a cerut ca audierea sa aiba loc cu usile inchise, la fel ca precedentele, afirmand ca se teme ca Behring Breivik va incerca sa comunice cu eventualii complici.

Ea va contesta decizia tribunalului, potrivit unui oficial, Christian Hatlo, citat de cotidianul Verdens Gang (VG) pe site-ul sau de Internet.

Apararea a cerut inca de la inceput ca dezbaterile sa fie publice.

"Curtea nu vede de ce prezenta publicului ar putea complica elucidarea cazului", scrie judecatoarea Anne Margrethe luni, in decizia sa.