Rusia va sustine cererea de aderare a unui stat palestinian la ONU, a declarat ambasadorul rus la Organizatia Natiunilor Unite, Vitali Ciurkin, citat de agentia Interfax, transmite AFP.

"Vom vota, desigur, in favoarea oricarei propunei a palestinienilor, dar trebuie sa spun ca noi nu ii presam (sa actioneze) in acest fel. Noi spunem <>", a precizat el.

Conducerea palestiniana intentioneaza sa prezinte o cerere de aderare la ONU la 20 septembrie, dar trebuie sa anunte daca alege sa treaca prin Consiliul de Securitate sau prin Adunarea Generala.

Cererea la Consiliul de Securitate, care ar permite unui stat palestinian sa devina stat membru cu drepturi depline al ONU, ar urma sa fie respinsa printr-un veto de SUA.

Cererea la Adunarea Generala, cu un vot al majoritatii simple, le-ar acorda palestinienilor un statut ameliorat, in comparatie cu statutul lor actual de "entitate observatoare".

Daca vor alege cea de-a doua varianta, palestinienii vor avea sanse mari sa obtina o majoritate pentru a deveni "stat observator non-membru" al ONU. Acest lucru le-ar permite sa devina membri ai unor organizatii ca UNESCO, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) sau Curtea Penala Internationala (CPI).