Jacques Chirac si Dominique de Villepin sunt acuzati de unul dintre 'stalpii' Africii Franceze, Robert Bourgi, ca au primit "valize" intregi de bani de la liderii africani, afirmatii caracterizate drept "frivole" de fostul prim ministru al Frantei, relateaza AFP. Chirac a anutat ca il va da in judecata pe Bourgi pentru calomnie.

In Journal du Dimanche, avocatul de origine libaneza Robert Bourgi, in varsta de 66 de ani, descrie cu lux de amanunte detaliile trimiterii acestor fonduri din Africa - "mai multe zeci de milioane de franci", "incalculabil!" - catre fostul presedinte si ex-premierul Frantei in perioada 1997 si 2005.

Drumul "valizelor" africane ar fi inceput, spune Bourgi, in martie 1997, "ziua ingroparii maestrului meu Jacques Foccart".

Jacques Foccart a fost cel care a creat, sub de Gaulle, Africa Franceza, un sistem de retele de influenta mentinut de Paris cu fostele sale colonii din Africa.

"Prin intermediul meu", "cinci sefi de state africane -Abdoulaye Wade (Senegal), Blaise Compaore (Burkina Faso), Laurent Gbagbo (Coasta de Fildes), Denis Sassou Nguesso (Congo-Brazzaville) si, desigur, Omar Bongo (Gabon) au varsta circa 10 milioane de dolari pentru campania din 2002", acuza avocatul.

Bourgi il exonereaza pe Sarkozy

De ce a decis sa rupa acum tacerea? "M-am saturat de profesorii de lectii si de morala".

In telegramele diplomatice publicate de Wikileaks, Bourgi este descris drept un "mercenar preocupat doar de bunastarea sa".

Adeseori considerat drept consilier oficial al lui Nicolas Sarkozy - dar Palatul Elysee a precizat ca acesta nu detine nicio functie in vreo organigarma - Bourgi il exonereaza pe actualul presedinte, care "mi-a cerut sa lucrez pentru el, dara fara sistemul finantarilor prin valize".

In schimb, Michel de Bonnecorse, consilierul pentru Africa al lui Chirac, sustine ca Bourgi ar fi depus, inainte de 2007, o valiza cu bani "la picioarele ministrului de Interne " Sarkozy.

Chirac a anutat ca il va da in judecata pe Bourgi pentru calomnie.